Za neodstranění těchto rostlin ze svého pozemku vám hrozí astronomické pokuty

Fotografie: Jean-Pol GRANDMONT / Creative Commons / Attribution 3.0

Bolševník velkolepý a řadu dalších invazivních nepůvodních plevelů musí majitelé pozemků účinně likvidovat. Jinak jim hrozí velmi vysoké pokuty.

Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum) je zařazen mezi plevelné invazivní rostliny, které ohrožují jak životní prostředí, tak zdraví lidí a zvířat. Bolševník se nejen nadměrně rozrůstá a může prakticky zlikvidovat všechny ostatní přirozené druhy rostlinstva v okolí, ale je i jedovatý – šťáva z jeho listů způsobuje těžká poleptání pokožky. Pokud se tedy tento plevel objeví na vašem pozemku, jste povinni ho odstranit a zlikvidovat, upozorňuje web IDnes. Jinak byste mohli dostat vysokou pokutu.

Nepůvodní invazivní rostliny

Proto všechny své pozemky pravidelně kontrolujte a sekejte, abyste zabránili šíření této nebezpečné rostliny. Stát se pomocí pokut snaží přimět majitele pozemků likvidovat invazivní druhy plevelů a zabránit tak jejich rozpínavosti. A tak jestliže jste se doposud příliš nezabývali tím, co na vašem pozemku roste, měli byste změnit přístup. Pokud totiž nebudete potlačovat růst invazivních rostlin, stát vás potrestá až stotisícovou pokutou. A v případě, že jste osoba právnická, může vám přijít složenka až na půl milionu.

Ale aby se nehovořilo jen obecně, bude dobré vám seznam plevelných invazivních rostlin představit. Mnoho z vás tyto plevele ani nezná a některé z nich vypadají dokonce velmi půvabně či působivě. Evropská unie před časem vydala seznam zakázaných invazivních druhů rostlin. A každý stát si má nařízení rozpracovat na svoje podmínky. Státy mají výskyt těchto rostlin a jejich šíření regulovat za každou cenu. Jakým způsobem to bude, si každá země určí sama, uvádí web Peníze. A Česká republika zapracovala do zákona pokuty za vědomé i nevědomé pěstování těchto plevelů.

Pokud při péči o trávník neplníte tyto zásadní povinnosti, riskujete astronomické pokuty

Další invazivní plevele

Pajasan žláznatý byl kdysi vysazován v parcích jako okrasná dřevina. Z nich se dnes šíří do volné přírody a vytlačuje původní druhy rostlin. S mnoha dalšími invazivními plevely je to obdobné: netýkavka žláznatá, bolševník perský a bolševník Sosnowského, pupečník pryskyřníkovitý, tokozelka vodní hyacint, pomíšenka nepitolistá, kabomba karolinská, klejicha hedvábná, vodní mor americký, barota chilská, spirálovka větší, sambaba obecná, zakucelka velkokvětá, stolístek vodní a stolístek různolistý a další.

Pajasan žláznatý patří rovněž k příliš rozpínavým dřevinám
Fotografie: Pixabay

Máte-li na svém pozemku rostlinu, kterou neznáte, zjistěte si její název. Je docela možné, že vám se líbí, ale přitom by mohla být na seznamu zakázaných rostlin. Jestli se vám jako vlastníkovi pozemku nedaří invazivní plevele odstranit nebo to z jakéhokoliv důvodu udělat nemůžete, vyjde vám stát vstříc. Příslušné orgány ochrany přírody vám s likvidací pomohou, když se na ně obrátíte. S drobnějším plevelem si poradíte octem a citronovou šťávou, jak jsme na webu BydlímeÚtulně uvedli už dříve.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*