Celé okolí ji mělo za blázna, když prozradila, že si domů donesla 15 000 mincí. Její výtvor všem vyrazil dech

Fotografie: 01x07x2022000 / Public domain

Vyrobit si podlahu z mincí – takový nápad dostala mladá Američanka. A dovedla ho od počátku až do úspěšného konce. Výsledek je úžasný.

Také sbíráte drobné mince? Možná by se vám líbil nápad, který realizovala Američanka Tonya Tooners. Podlaha jejího pokoje byla velká tak akorát, aby mohla svůj nápad uskutečnit. Nechtěla mít podlahu obyčejnou, jako je v každém bytě. Tonya vše sama vyrobila a cena byla kolem 200 dolarů (asi 4 000 Kč), což je v tamních poměrech cena nízká.

Podlaha z mincí – výtvor levný, a přitom unikátní

Protože by však mince z kasičky nestačily, vzala Tonya 150 dolarů (3 000 Kč) a místo do domácích potřeb vyrazila do banky. Tam peníze vyměnila za 15 tisíc jednocentových mincí. Předem si totiž spočítala, že bude potřebovat něco mezi třinácti až patnácti tisíci mincí, uvádí web Webniusy. Centové mince jsou měděné a Tonya měla představu, že konečný výsledek bude vypadat jako uspořádaná měděná dlažba.

Aby však podlaha vypadala opravdu pěkně, napadlo ji, že nechá polovinu mincí se zašlou patinou a zbytek pečlivě vyčistí a vyleští. Pak bude vzor dvoubarevný. Přestože při této práci musela posbírat veškerou trpělivost, svého nápadu se nevzdala. A ještě k tomu chtěla, aby obličej prezidenta Lincolna na aversu směřoval stále stejným směrem. A také okrajový vzor se měl lišit od toho centrálního. Uprostřed podlahy měly vzniknout jakési diamanty a vzor kolem stěn měl být klikatý. I rohy budou jiné. Tonya si vytkla náročný cíl a zvolila k němu obtížnou cestu.

S pouhou malířskou páskou si stěny nádherně vyzdobí i úplný nešika. Budete překvapeni, jak je to snadné

Od nápadu k realizaci

Mince si Tonya rozdělila do dvou misek, aby se jí rychleji skládaly, píše web NewsNer. Začala tím, že si podlahu rozměřila, aby našla střed. Pak zakreslila směrové osy. A uprostřed podlahy vytvořila základní vzor. Když s ním byla spokojená, přilepila ho. A tak trpělivě pokračovala dál, cent za centem, měďák za měďákem – jeden s patinou a pak zase lesklý. Pokračovala od středu šikmo do rohů. Když byly mince přilepeny, Tonya ještě utěsnila spáry. Pak zbývalo pokrýt celou podlahu epoxidovou pryskyřicí.

Tonyina podlaha, byť stála desetinu toho, co by zaplatila při použití klasické podlahové krytiny, se stala vlastně hodnotným uměleckým dílem. Krytina je unikátní a žena může být na svůj výtvor právem hrdá. Každý člověk je nějakým způsobem tvůrčí. Třeba vás příběh Tonyi Tooners bude inspirovat k něčemu podobnému. A vůbec nemusí jít o mince a o podlahu. Kam budete chtít ve své kreativní činnosti zajít, to vám napoví vaše invence a finanční možnosti. Na BydlímeÚtulně jsme publikovali i další návrhy a tipy na podlahové krytiny do kuchyně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*