99 % lidí nemá tušení, k čemu ve skutečnosti slouží vnitřní zátka od oleje. Usnadní vám život

Fotografie: Depositphotos

Plastový uzávěr na lahvi s olejem je promyšlenější, než se zdá. Vrchní šroubovací víčko zajistí, aby se olej nevylil, vnitřní víčko pomůže s dávkováním.

Pod šroubovacím víčkem na láhvi s olejem se nachází ještě vnitřní víčko. Myslíte, že je v lahvi proto, aby v obchodě někdo neodléval? V našich krajích by to vlastně ani nebylo nic divného, ale původní účel to není. Za prvé je zapotřebí, aby byla mastná tekutina více zajištěna při přepravě. Za druhé se dá vnitřní víčko využít coby dávkovač. Nevěříte?

Dávkovač přímo z olejové lahve

Těžko říct, zda tato téměř skrytá funkce byla záměrem, anebo na ni přišel některý přemýšlivý uživatel. Každopádně je fakt, že způsob, který je zde popsán, funguje. Taky vás rozčiluje, když si na pánev nalijete zbytečně velkou dávku oleje, než je nutné? No jo, ale vracejte přebytečný olej zpátky tím zoubkovaným hrdlem. A tak olej prostě vylijete. Což je neúsporné, čili neekonomické. A právě s tímto problémem by vám měla pomoci vnitřní plastová zátka, píše web KobietaInteria.

Až ji v lahvi usadíte tak, jak je zapotřebí, budete olej nalévat poměrně tenkým pramínkem, a to už se dá odhadnout to správné množství. Obdobný problém se týká také octa. Tam je to možná ještě horší. Když dáte o kapku víc oleje, tak se zase až tak moc nestane. Když do salátu nalijete víc octa, můžete ho vyhodit. Můžete si samozřejmě zakoupit stylové lahve s dávkovači, ale s trochou důvtipu budete mít dávkovač zdarma, jak uvedl web Webniusy.

Takto doma využijete překrojený toaletní papír. Tento geniální trik vám ušetří spoustu času i námahy

Jak správně využít vnitřní víčko v lahvi oleje

Když lahev oleje nebo octa otevřete poprvé, musíte nejprve odšroubovat víčko a poté vytrhnout tenkou zátku s poutkem, aby šla tekutina nalévat. Běžně tento kousek plastu vyhodíte, ale příště to zkuste jinak. Tento plastový výlisek zasuňte poutkem zpátky do hrdla lahve. Tam jsou plastové zoubky, které mají průtok tekutiny také zpomalit. A právě na ně by se mělo poutko zachytit. Tak docílíte toho, že plastová placka bude k lahvi přiléhat dost těsně. A očekávaný dávkovač je na světě.

Fotografie: Retired electrician / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Olej poteče tenkým pramínkem a pomalu. Takže ani nepřelijete, ani nebude hrozit, že by na vás z lahve olej vystříkl. Jinak byste si mohli znečistit oblečení, a za druhé by na vás mohl vystříknout horký olej z rozpálené pánve. A spálenina není žádná legrace. Zkrátka a dobře, lepší je dávkovat olej i ocet s mírou – a k tomu vám právě může plastový uzávěr posloužit. Na BydlímeÚtulně jsme také radili, jak zlikvidovat použitý kuchyňský olej.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*