Zkažené balené maso poznáte už v obchodě díky tomuto snadnému postupu. Stačí si přečíst jediný údaj

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Při nákupu masa je nutné zkontrolovat jeho čerstvost. Pokud kupujete maso pultové, jednoduše je rozbalíte, očicháte a v případě nespokojenosti vrátíte.

Jak ale postupovat, když chcete koupit vakuově balené maso? Tady je kontrola skutečně nezbytná. Nikdy nevíte, jakou má maso v balíčku kvalitu. Má sice průhledný obal, takže pohledem se dá také zkontrolovat, ale to nestačí. Nevíte, zda není staré a plné bakterií, upozorňuje web Webniusy.

Balené maso se špatně kontroluje

Ověření čerstvosti baleného masa je důležitým krokem při nákupu, abyste si zajistili jeho kvalitu a bezpečnou konzumaci. Jedním z nejúčinnějších způsobů je tlakový test. Lze ho provést tehdy, pokud je maso baleno jen v zatavené fólii; v krabičce to většinou nejde, protože obal nepromáčknete tak, abyste se k masu dostali. Zmáčkněte tedy maso prstem a pozorujte, jak rychle se vrátí do původního tvaru. Jestli je maso pevné a pružné, jsou to známky čerstvosti a důlek by se měl rychle vrátit do původního stavu. Staré maso ztratilo pružnost a zůstane promáčknuté.

Dalším indikátorem je barva. Čerstvé maso má být světle růžové, růžově červené nebo červené (podle druhu zvířete, z nějž pochází). Nesmí mít žádné našedlé odstíny. Změna barvy signalizuje začínající proces stárnutí masa, který vede až ke zkažení. Nezapomeňte při nákupu baleného masa zkontrolovat datum porážky a spotřeby. Obojí má být na obalu uvedeno.

Šéfkuchaři při krájení cibule nikdy nepláčou. Znají totiž tento rychlý trik, který zvládne každý

Přítomnost nepatrného množství krve v balení je normální, ale nesmí jí být příliš. To by svědčilo o špatném skladování, případně o různých přísadách, které do masa nepatří.

Potřeste balíčkem, abyste maso viděli i z druhé strany

Podložka v balení má za úkol absorbovat tekutiny. To pomáhá udržet maso suché a prodloužit jeho trvanlivost. Při nákupu masa by tedy v balíčku vlastně žádná tekutina být neměla. Vždycky je však dobré spoléhat na vlastní smysly. Máte-li jakékoli pochybnosti o kvalitě baleného masa, je lepší se rozhodnout pro jiný produkt.

Čerstvé maso má krásně růžovou barvu
Fotografie: Pixabay

Zkontrolovat maso můžete rovněž tak, že balíčkem potřesete. Tak se vám objeví všechny kousky masa, které jsou v balení. A pokud je tam jen jeden, uvidíte ho i z druhé strany. Klidně se totiž může stát, že na povrchu maso ještě vypadá dobře, ale ve spodní části už vykazuje známky zkažení, píše web TownAndCountryMeat. Může to být jiná barva nebo jiná textura.

A jestliže maso zapáchá i přes obal, tak to už je opravdu drzost, kterou by si prodejce ke klientům dovolit neměl. A nemluvě o tom, že je ohroženo zdraví konzumentů. Než se pro balíček masa rozhodnete, pročtěte si také složení. Dnes tyto balené produkty často obsahují chemikálie, jako jsou barviva, zvýrazňovače chuti a konzervanty. A tyto látky skutečně lidskému zdraví neprospívají. Na BydlímeÚtulně jsme fintu pro změkčení masa, kterou používají šéfkuchaři.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*