Díky tomuto triku budou vaše karbanátky chutnat 2x lépe. Klíčem je tato tajná přísada

Fotografie: Robert Lender from Vienna, Austria / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Řízky a karbanátky, mleté či holandské řízky, mleté kuličky do omáčky: při jejich přípravě se můžete dopustit několika chyb, které ovlivní kvalitu pokrmu.

Naprostým základem je kvalita masa. Vždy si vybírejte čerstvé a kvalitní suroviny. Další chyby můžete udělat při zpracování masa, při dochucování a nakonec je důležité i správné smažení. Když tato pravidla budete dodržovat, vaše řízky a karbanátky nebudou mít konkurenci.

Řízky a jejich příprava

Jednou z chyb je nedostatečné naklepání masa. To může vést k tuhým a nerovnoměrně prosmaženým řízkům, což se týká hlavně masa vepřového. Připravujete-li řízky tenké, naklepávání není nutné. Dalšího prohřešku se dopustíte, jestliže na maso nabalíte přílišnou dávku mouky nebo strouhanky. Smažený obal nebude křupavý, a kromě toho se začne od masa odlupovat, píše web UkrMedia. A to buď hned, nebo při smažení. Je tedy důležité maso obalit jemně a rovnoměrně.

Při smažení je zapotřebí dostatečně rozpálený tuk. Před vložením masa vždy vyzkoušejte na malém kousku, případně jen slepeném drobku strouhanky, zda už olej bublá. Pokud byste vložili řízky do málo rozpáleného tuku, strouhanka bude po zbytečně tuk nasávat. Když použijete na smažení nesprávný tuk nebo olej, může se tím negativně ovlivnit chuť řízků. Dodržování těchto zásad zajistí, že vaše řízky budou vždy chutné a křupavé.

Připálené plechy jsou minulostí. Bez velké námahy je vyčistí například i peroxid vodíku

Mleté řízky a karbanátky

Někdo dělá mleté řízky a karbanátky proto, že mu prostě chutnají. Na rozdíl od klasických řízků se smažené pokrmy z mletého masa dochucují různými druhy koření, a to chuť jídla obohacuje. Někomu se mleté maso líp kouše a tráví a neopomenutelným důvodem může být zpracování různých zbytků masa, které zkrátka pomelete a vyrobíte skvělé jídlo. A to s bramborovou kaší, ale i třeba studené k večeři či svačině s chlebem.

Příprava mletých mas

Na BydlímeÚtulně jsme již napsali, jak byste měli zamrazit a rozmrazit mleté maso, aby neztratilo chuť a šťavnatost. Do mletého masa přidejte sůl a další koření podle vlastní chuti. Do karbanátků se přidává hlavně cibule, česnek, pepř, někdo přidává kmín. Ze zelených bylinek to může být majoránka, oregano, libeček, někdo volí směsi grilovacích koření. Chcete-li vyrobit mletý holandský řízek, přidáváte do něj strouhaný sýr. A tady se postup mezi přípravou holandského řízku a karbanátku liší.

Dbejte, aby karbanátky byly prosmažené i uvnitř
Fotografie: Pixabay

Holandský řízek – mletou směs ochutíte a spojíte do pevné hmoty. Jestliže špatně drží pohromadě, přidejte vajíčko nebo špetku hladké mouky. Vytvořte vyšší placky – něco mezi řízkem a karbanátkem – a pak je obalte v klasickém trojobalu. Vložte do rozpáleného oleje, opečte po obou stranách a pak při mírnější teplotě dosmažte.

Karbanátky, masové kuličky do omáčky aj. – mletou směs ochuťte kořením dle vlastní chuti. Výsledná hmota má být pevnější, aby se z ní karbanátky lépe tvořily, a hlavně aby se při smažení nerozpadaly. Naše babičky používaly tajnou přísadu: nakrájely najemno staré pečivo, které namočily do smetany (eventuálně do mléka), a do mleté směsi je přidaly. Karbanátky jsou pak šťavnatější. Chuť i šťavnatost také dodá trocha hořčice či kečupu, jak uvádí web TopRecepty. Rozhodně nepřipravujte karbanátky jen ze suchého masa, jako je vepřové minutkové maso nebo drůbež. Z vepřového přidejte trošku bůčku nebo plece a vždy je dobré směs doplnit předním hovězím.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*