Nejnovější hit při práci s bramborami, který vyřeší zásadní problém. Stačí použít myčku na nádobí

Fotografie: Trekkyandy / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Brambory se dají připravit na mnoho způsobů. Práce s nimi je ale obtížná, a to obzvlášť pokud je máte přímo ze zahrádky. Proto vám přinášíme ideální způsob, jak si tuto práci usnadnit.

Máte v plánu připravit jídlo, které obsahuje brambory, avšak pomyšlení na nekonečnou dobu čištění, loupání, špinavý dřez a úklid vás odradí natolik, že si nakonec k jídlu uděláte raději toasty? Je to poměrně pochopitelné, protože práce s bramborami dokáže být opravdu obtížná a nepříjemná. Existuje ale způsob, jak si s touto nepříjemnou prací poradit. Poslouží vám obyčejná myčka.

Účinný trik na očištění brambor

Vše, co je třeba udělat, je vložit špinavé brambory do horní zásuvky vaší prázdné myčky a nechat ji projít cyklem máchání bez přidání mýdla. Do 10 minut budou bez jediné špíny, a to bez jakékoliv námahy. Po nakrájení namočte brambory do studené vody. Výsledek vás nechá beze slov a vyřeší další nepříjemný problém, kterým je případné zčernání.

Aby vám brambory nezčernaly, vložte je do misky se studenou vodou a nechte je tam. Studená voda zpomaluje oxidační proces. Můžete je nechat ve studené vodě až 24 hodin a pokud chcete dále snížit možnost jejich zčernání, přidejte kyselinu, která proces zpomalí. Trochu citronu nebo octa v misce s vodou a bramborami sníží jejich pH.

Jak brambory správně uvařit?

Po očištění a oloupání brambor přichází na řadu jejich vaření. Málokdo však ví, jak je správně uvařit. Nejlepší volbou pro vaření budou voskovité brambory, nejlépe zlaté nebo červené. Při vaření budou lépe držet tvar, rychleji se uvaří a po uvaření budou jemné a krémové a bude z nich například výborná bramborová kaše.

Fotografie: Pixabay

Důležité je také dbát na správnou dobu vaření. Doba vaření brambor závisí na jejich velikosti. Obecně platí, že brambory nakrájené na kostky nebo malé brambory se vaří asi 10 až 15 minut, zatímco větší, celé brambory budou trvat 20 až 25 minut. Chcete-li zkontrolovat, zda jsou brambory hotové, píchněte do jedné vidličkou. Pokud se zasune bez velkého úsilí, máte hotovo.

Zdroj: Athensmagazine