Tato využití kuchyňské soli v domácnosti znaly už i naše babičky. Ušetří vám spoustu peněz i námahy

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Používat sůl nemusíte jen v kuchyni. Hodí se i k úklidu, předpírce prádla anebo k čištění těch nejúpornějších skvrn z textilu.

Věděli jste, že kuchyňská sůl je všestranný pomocník, který vám dokáže usnadnit život nejen v domácnosti, ale i mimo ni? Sůl je nejen základním dochucovadlem v kuchyni, ale má i mnoho dalších využití. Může například odstranit nepříjemné pachy z rukou po vaření, když se smíchá s citronovou šťávou a vytvoří se z toho pasta.

Sůl nejen v kuchyni

Čekáte třeba hosty a připravujete pro ně občerstvení. Pod ruce vám přijdou suroviny jako česnek nebo i cibule. A jenom omýt ruce mýdlem opravdu nestačí. Zmíněná pasta vám pach z rukou odstraní, a navíc vám je provoní citronem. Tato směs je účinná i pro odstranění zápachu z bot nebo odpadů, kde sůl absorbuje nežádoucí pachy a pomáhá udržet čistotu, píše web Xitrosti.

Při senné rýmě, anebo jako prevence běžné rýmy, si můžete vypomoci výplachem nosu kuchyňskou nebo mořskou solí. Jednu lžičku kuchyňské soli rozpustíte v 200 ml teplé vody. Průplach nosu je zapotřebí nacvičit. Jak na to vám poradí web Lékárna. Mořskou solí si udělejte tělový peeling: 1 polévková lžíce mořské soli, 2 polévkové lžíce mandlového oleje a 10 kapek citronové šťávy. Po koupeli rozetřete po vlhké pokožce a posléze se znovu osprchujte.

Kombinace těchto 2 levných přísad vám zajistí svěží a čistou domácnost. Jde o trik uklízeček

Sůl jako čistidlo

Používat sůl lze i při čištění připálenin z nádobí, kde funguje jako abrazivní čistící prostředek. A pomůže k odstranění nečistot bez chemikálií – čili levně a ekologicky. Stejně tak ji – s obdobným účinkem – vezměte na vydrhnutí trouby, sporáku nebo grilu. Chcete, aby se vám leskly kuchyňské a koupelnové chromované baterie? Sůl vám to zajistí. Můžete ji rovněž používat k odstraňování skvrn z oblečení, kde působí jako absorpční činidlo, které pomáhá látku vyčistit.

Z hrubozrnné soli si udělejte tělový peeling
Fotografie: Pixabay

A jestli chcete zabránit vyblednutí džínového oblečení při praní, namáčejte ho před praním do solného roztoku: 1 polévková lžíce soli na 1 litr vody, doporučuje web KuchařiDoDomu. Také prach ze záclon a zápach a zažloutnutí od kouření pomůže odstranit vymáchání ve slané vodě před vložením do pračky (anebo ji použijte jako předpírku).

Solí můžete vyčistit stříbro, či vydrhnout proutěný nábytek. V zimních měsících se sůl využívá k rozmrazování chodníků a silnic, ale stejně tak může pomoci s odmrazováním zamrzlých oken doma nebo v autě. Sůl je tedy skutečně univerzální pomocník, který najde své uplatnění v mnoha situacích a usnadní vám každodenní život. Na BydlímeÚtulně také zjistíte, jak vyčistit skvrny od červeného vína.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*