Většina lidí nezná tento snadný trik, díky kterému si z obchodu vždy odnesete dokonale zralý meloun

Fotografie: Depositphotos

Zralý meloun dokážete vybrat, když do toho zapojíte všechny své smysly. Většina lidí kontroluje kvalitu melounu pouze poklepem.

Je tady léto a s ním období lahodných melounů. Tato pochutina obsahuje vitamíny i minerály, a hlavně hodně vody, což je v letním období žádoucí. Meloun tak dokáže zahnat žízeň i hlad, a navíc uspokojí chuť na sladké, i když je obsah kalorií minimální. Umíte si však vybrat ten správný kus?

Na první pohled zralost nepoznáte

Melouny na vás v této době vykukují ze všech prodejen a tržišť. Jak ale vybrat ten správný? Někde jsou melouny dlouho skladovány, a pak mohou být přezrálé, „gumové” nebo i nahnilé, což na první pohled nepoznáte. Jak praví známé přísloví: „do lidí a do melounů se nevidí”. Avšak při bližším prozkoumání plodu můžete rozpoznat, který je zralý a čerstvý. Také se můžete rozhodnout jen pro čtvrtku nebo půlku melounu a nebudete muset zkoumat nic. Zralost dokážete posoudit pouhým pohledem.

Zralý meloun je lahodná letní pochoutka, která osvěží a potěší svou sladkostí. Abyste si však mohli užít jeho plnou chuť, je důležité vybrat opravdu zralý kus. A nejen to – meloun by také měl být křehký a nikoliv „zavadlý”. Existuje několik znaků, které vám pomohou určit jeho zralost. Jedním z nich je barva skvrny na místě, kde meloun ležel na zemi; správně uzrálý kus má tuto skvrnu v máslově žluté barvě, jak píše web Lifee.

Zkažené balené maso poznáte už v obchodě díky tomuto snadnému postupu. Stačí si přečíst jediný údaj

Zapojte všechny své smysly

Dalším spolehlivým ukazatelem je zvuk, který vydá meloun při poklepání. Pokud je zvuk dutý, většinou to vyjde a plod je zralý tak akorát. Rozhoduje však také vůně, barva a celkový povrch a kvalita slupky. Také váha melounu může být důležitým indikátorem. Těžší – ve srovnání s jinými, stejně velkými plody – bývá zralejší až přezrálý. Někdy může napovědět i vůně. I přes slupku voní zralý a zdravý meloun nasládle. Příliš intenzivní vůně může značit, že je meloun přezrálý. Při výběru se tedy nebojte využít všech svých smyslů a nechte se vést i vlastní intuicí.

Vybrat zralý meloun není těžké, ale chce to zapojit všechny smysly
Fotografie: Pixabay

Kvalitní meloun by měl mít hladkou, lesklou slupku bez prasklin a známek hniloby. Někdy se na slupce objevují hnědé pavučinové skvrny, které jsou známkou vysokého obsahu cukru, a tedy sladkosti melounu. Tyto skvrny, známé jako cukrové, jsou dalším dobrým znakem zralosti. Má-li meloun ještě stopku, měla by být zaschlá.

Povrch má být tvrdý a lesklý. Zkuste do kůry zapíchnout nehet, radí na webu UkrMedia. Musí to jít ztěžka a ranka, která po nehtu vznikne, by měla být mírně křehká a šťavnatá, nikoliv měkká a gumová. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás napsali také o tom, jak pěstovat melouny v našich klimatických podmínkách, bez nutnosti skleníku.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*