Díky této tajné ingredienci budou vaše bramboráky křupavější než kdy předtím

Fotografie: Guillaume Paumier / Creative Commons / Attribution 2.5

Křupavé bramboráky, to je nevídaná, a hlavně rychlá pochoutka! Držte se několika tipů, abyste si skutečně pochutnali.

Brambory patří k nejčastěji používanému druhu zeleniny. Lze z nich uvařit jídlo na každý den, a přitom pokaždé jinak. A příprava je většinou dost rychlá. Navíc bramborové pokrmy jsou velmi chutné a zasytí. Brambory můžete jíst vařené, pečené i smažené. Můžete je použít jako přílohu nebo coby samostatné jídlo. A vždycky si pochutnáte, píše web Prekrasnaja.

Těsto na bramboráky

Bramboráky jsou tradičním českým jídlem, které si získalo oblibu pro rychlou přípravu a vynikající chuť. Připravují se ze syrových brambor – na rozdíl od bramborových placek, které se dělají z brambor vařených. V čem tkví tajemství těch nejchutnějších bramboráků? Musí být lahodné a křupavé. A tak vše začíná výběrem správných brambor. Lepší jsou brambory plné škrobu, varný typ C. Když ale použijete B, nic zvláštního se nestane, jen možná budete muset do těsta přidat o trochu víc mouky nebo škrobu.

Pak máte možnost vybrat si, zda budou strouhané brambory jemné, či hrubší. Můžete jich polovinu nastrouhat na jemno – lépe se z nich uvolní škroby a těsto se zahustí. Druhou půlku nastrouhejte na hrubo – větší kousky zajistí křupavost. Jsou-li brambory příliš vodnaté, trochu je vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné tekutiny.

Kulinářské tajemství za 5 Kč, které bramborovou kaši promění v luxusní pokrm: Tento trik zná málokdo

A co ke strouhaným bramborám přidat? Vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek (někdo přidává i jemně nakrájenou cibuli) a trochu hladké mouky. Ovšem nejprve přilijte kapku horkého mléka, lžíci kysané smetany nebo šlehačky. Tak zabráníte šednutí brambor a nevzhledné barvě hotového pokrmu. Na šest větších brambor budete potřebovat dvě vejce, asi čtyři stroužky česneku, jednu až dvě lžíce mouky. Ostatní podle potřeby. Těsto by mělo být hustší konzistence. A pak už nezbývá nic jiného než smažit.

Bramboráky dobře prosmažte

Na pánev si připravte tolik oleje nebo sádla, abyste mohli bramboráky nejen osmažit do zlatova a křupava, ale aby byly prosmažené i uvnitř. Když je tuk rozpálený, těsto můžete na pánev klást naběračkou nebo i lžící. Záleží na tom, jak velké bramboráky si přejete. Někdo dělá jednu placku přes celou pánev, jiný vytvoří několik menších bramboráčků a získá tak více křupavých okrajů. Těsto tedy rozetřete a osmažte po obou stranách.

Hotové bramboráky odložte na okamžik na papírové utěrky, abyste odstranili přebytečný tuk, doporučují na webu ProŽeny. Podávejte hned, vychladlé bramboráky totiž ztratí tu báječnou křupavost. A ještě jeden tip: kdybyste chtěli připravit bramboráky plněné (uzené maso, klobása, škvarky, zelenina aj.), udělejte na pánev placku, nechte ji maličko odspodu smažit a vložte lžící náplň. Pak přidejte druhou vrstvu těsta tak, aby se placky spojily.

Nechte spodek prosmažit dokonale, a pak – pomocí obracečky – placku otočte a dobře prosmažte z druhé strany. Na webu BydlímeÚtulně jsme nedávno psali i o tom, jak smažit řízky, aby byly šťavnaté.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*