Citron vám pomůže vyčistit doslova celou domácnost. O tomto triku věděly už i naše babičky

Fotografie: Annatsach / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Citron je v domácnosti velmi užitečným pomocníkem, a to nejen v kuchyni při vaření, ale také při úklidu. Jen myslete na pár pravidel.

Obsažená kyselina citronová má vynikající čisticí a lešticí vlastnosti. Takže by mělo být přínosné, když třeba vložíte citron do myčky nádobí. I když to na první pohled může vypadat neobvykle, tak to má své opodstatnění. Citron přispěje jak k čistému nádobí, tak k čisté myčce. A to už je významná služba, co myslíte?

Citronová šťáva rozpouští mastnotu

Plod překrojte a polovinu vložte do horního koše myčky. A provádět to můžete pravidelně. Citronová šťáva pomáhá rozpustit mastnotu a jiné usazeniny, což je obzvláště užitečné při mytí velmi špinavého nádobí. Za druhé – nádobí bude krásně lesklé. A za třetí – po skončení mycího cyklu budou nádobí i myčka příjemně vonět, a to i bez použití chemických osvěžovačů, uvádí web BonASavoir.

Pravidelným přidáváním půlky citronu do myčky by se mělo zabránit usazování vodního kamene a také tvorbě choroboplodných zárodků. Ty jednak způsobují zápach, jednak jsou nebezpečné pro zdraví celé rodiny. Použití citronu v myčce nádobí je tedy efektivní a zároveň ekologický krok. Je tu ovšem něco – jak píše web Parade – na co nesmíte zapomenout: před vložením plodu do myčky odstraňte všechna semínka, aby myčku neucpala, nezničila topné těleso, prostě aby neprovedla víc škody než užitku!

Využití kuchyňské soli v domácnosti, které vám ušetří spoustu peněz i práce. Ví o nich málokdo

Citron pomůže také odstranit zápach

Můžete ovšem také vkládat do myčky již použité, vymačkané plody, v nichž už jadérka nejsou. V tomto případě – když už není v citronech skoro žádná šťáva – vložte do myčky obě poloviny citronu. Na webu TheSun se však také zmiňují, že někteří opraváři jsou odpůrci citronu v myčce; údajně kyselina citronová ničí gumu i kov. No, a teď se v tom vyznejte. Pravdou však je, že i v komerčních tabletách na použití v myčce nádobí kyselina citronová obsažená je.

Ovšem dalším faktem zůstává, že citronovou šťávu používají hospodyňky i do pračky jako přírodní bělidlo a odstraňovač zápachu. A tam by měl v podstatě hrozit obdobný problém – jsou tam gumy, kov i topné těleso. Po podrobnějším prozkoumání různých článků a zpráv se objevily – stejně jako u myčky, tak i u pračky – názory ve prospěch citronu v uvedených spotřebičích i proti němu.

Tak snad bude nejlepší najít zlatou střední cestu – používat citron sice pravidelně, avšak v delším časovém odstupu, nikoliv při každém spuštění myčky či pračky.

Patří citron do myčky nádobí či nikoliv
Fotografie: Pixabay

A zjistěte si, jestli přínos převažuje nad možnými negativními vlivy. Selským rozumem by se však dalo odvodit, že množství kyseliny z poloviny citronu je tak malé, že snad nemůže ničemu uškodit. A další uplatnění citronu v domácnosti, tedy mimo kuchyni? Na BydlímeÚtulně jsme napsali, jak citron s hřebíčkem zvládne osvěžit vzduch v bytě, odstranit zápach v lednici a také odpuzovat mouchy a komáry.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*