Spousta lidí nosí na hřbitov naprosto nevhodné květiny. Vsaďte na jistotu s těmito druhy

Fotografie: Freepik

Květiny na hroby se v různých částech světa používají různé. Jedná se o zvyk a tradici, ale také jiné květiny jsou k dispozici v Evropě, jiné v Asii či Americe.

V České republice je tradice zdobení hrobů velmi silná. A to zejména v období Dušiček (Památka zesnulých), kdy si své zesnulé osoby připomínáme. Na hroby nosíme jak řezané kytice, tak kytky v květináčích, případně i květy umělé. Někdo si rád na hrob vysadí trvalky nebo stálezelené keře – a to listnáče i jehličnany.

Uctěte památku zesnulých květinami

Mezi nejčastěji volené květiny u nás patří chryzantémy, známé také jako listopadky. Jejich estetický dopad je dokonalý – byly vyšlechtěny v různých barvách květů, velikosti rostlin, s jednoduchým květenstvím i plnokvěté atd. Kromě toho jsou oblíbené pro svou odolnost a schopnost kvést až do pozdního podzimu, vlastně takřka do zámrazu. Chryzantémy vám pomohou i v domácnosti, jak jsme napsali na BydlímeÚtulně. Dokáží svou vůní odpuzovat obtížný hmyz.

Dalšími vhodnými květinami jsou například jiřiny, astry, třapatky a macešky, které dobře odolávají chladnějšímu počasí, píše web Genialne. U jiřin však myslete na to, že s prvním přízemním mrazíkem zajdou. Když je spálí mráz, přestanou hrob zdobit, neboť pak vypadají, jako by celé uhnily. Tak s tím počítejte, abyste věděli, že v tu dobu přišel čas květinovou výzdobu obměnit.

Pozůstalí ocení pohřebné, které pomůže s nákladným obřadem. Lidé mají nárok bez ohledu na příjmy

Velmi dobrým řešením pro zeleň na hrobě je výsadba vřesu či vřesovce. Nepotřebují prakticky žádnou údržbu. Stačí občas trochu závlahy, což na podzim obvykle obstará déšť, a tyto rostliny pokvetou velmi dlouho. Můžete je na hrob postavit v ozdobných květináčích, anebo je rovnou zasadit do půdy.

Zelené rostliny versus umělé

Pro ty z vás, co hledáte dlouhodobější, a přitom na údržbu méně náročnou výzdobu, jsou ideální volbou stálezelené keře. Záleží také na tom, jak velký hrob máte. K výsadbě se hodí brslen, dřišťál Thunbergův nebo poléhavé jehličnany, jako je plazivý jalovec či zakrslý smrk. Tyto rostliny nevyžadují častou péči a vypadají dobře po celý rok. Anebo můžete na hrob umístit truhlíky osázené rostlinami podle aktuální sezony.

Výzdoba bývá během roku doplňována věnci, vazbami z umělých květin, svíčkami a lucernami. Za prvé se vám toho tolik na hrob možná ani nevejde. A za druhé – všeho moc škodí. Pak by se estetický dopad mohl minout účinkem, upozorňuje web AhaOnline. S květinami ani další výzdobou není nutné to na hrobech přehánět.

A nyní k umělohmotné výzdobě. Drobné doplnění lze připustit (věneček, květinová vazba), avšak volit jen samé umělé květiny by možná hraničilo až s nevkusem. A také je to v rozporu s ekologickým dopadem. Těch umělých květin, co se z hřbitovních odpadků každoročně vyhazuje, je obrovské množství. A tak navštěvujte své blízké s živou květinou. Má sice kratší trvanlivost, ale zato navštívíte své milované častěji.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*