Tato geniální kuchyňská vychytávka vás nadchne: Stačí vzít cibuli a víčko od zavařovací sklenice

Fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Cibulový květ je lahodný, a přitom levný předkrm, ale můžete ho využít i jako hlavní jídlo, třeba s bramborovou kaší.

Chcete si na party či jinou sešlost pozvat pár přátel a nevíte, co jim připravit jako občerstvení? Velké vyvařování se nehodí, typické české chlebíčky snad už ani nejsou v kurzu a různé tortilly již nepřekvapí. Tak čím tedy obložit talíře, aby si všichni hosté pochutnali? V každé kultuře existují pokrmy, které potěší nejen svým vzhledem, ale také výbornou chutí. Chcete-li, můžete se naučit čínskou cibulovou pochoutku. V Evropě dříve moc známá nebyla, ale postupem času se rozšířila i u nás.

Cibulový květ jako předkrm

Čínský cibulový květ, známý také jako květ cibule nebo blooming onion, je oblíbená pochoutka, která se často podává jako předkrm v restauracích. Tento pokrm tvoří velká cibule, která je nakrájena tak, aby se otevřela do tvaru květu. Poté ji obalíte v těstíčku a osmažíte dozlatova. Chuť je typicky cibulově nasládlá, povrch křupavý. Přidáte-li do těstíčka nějaké koření, pochutnáte si o to víc, uvádí web Genialne.

K přípravě potřebujete velkou bílou cibuli, kterou nakrájíte kolem kořene tak, abyste vytvořili 12 až 16 „okvětních lístků“. Poté cibuli obalíte v kořeněné mouce, ponoříte do směsi mléka a vajec a znovu obalíte v mouce. Čili téměř klasický trojobal, ovšem s tím rozdílem, že třetí vrstvou není strouhanka, ale opět hladká (případně rýžová) mouka. Na smažení si vezměte menší nádobu, třeba rendlík.

Kulinářské tajemství za 5 Kč, které bramborovou kaši promění v luxusní pokrm: Tento trik zná málokdo

Obalenou cibuli řádně prosmažte

Je to proto, abyste mohli dát vyšší vrstvu oleje, a přitom nemuseli použít celou lahev; tak se cibule všude rovnoměrně prosmaží. Anebo použijte fritovací hrnec – v něm dokážete osmažit víc cibulí najednou. Cibule vkládejte do rozpáleného oleje kořenem nahoru, tedy okvětními lístky dolů. Celkové smažení bude trvat kolem šesti až deseti minut, záleží na velikosti cibule. V polovině času cibuli otočte, aby se prosmažila i z druhé strany.

Video s návodem

  • https://www.youtube.com/watch?v=f5DkA9oZbaY

Hotový produkt má mít zlatavou barvu a být křupavý. Po vyjmutí nechte cibule okapat na papírové utěrce, posypte solí a podávejte s oblíbenou omáčkou či pikantním dresinkem. Tento pokrm je nejen vizuálně přitažlivý, ale nabízí i jedinečný chuťový zážitek. A přitom se jedná o velmi levné občerstvení.

Tipy pro výrobu květu

Až budete na cibuli vytvářet okvětní lístky, nesmíte je proříznout až ke kořínkům. To by se vám jednotlivé dílky rozpadly. Proto si pod oloupanou cibuli položte víčko od zavařovací sklenice. To váš nůž včas zastaví a nedojde k nežádoucímu prořezu. Po správném nakrojení se pokuste vzniklé okvětní lístky trochu odtáhnout od sebe.

Tak se vám podaří obalit i vnitřní část cibule a pěkně dokřupava prosmažit. Po prokrojení vložte cibuli na hodinu do studené vody. Před obalováním ji nechte okapat a trochu ji osušte. Na BydlímeÚtulně jsme také přinesli tip na to, aby vám netekly slzy při rozkrajování cibule.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*