Vajíčka k snídani posunete na jinou úroveň díky tomuto snadnému triku při jejich přípravě

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Příprava vajec je možná na několik způsobů. Můžete si je připravit vařená, smažená, ztracená. A nemusí to být jen na pánvi, ale i v mikrovlnce.

Vejce jsou nutričně hodnotná, a proto byste je měli do svého jídelníčku zařazovat často. Obsahují totiž makronutrienty (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrienty (vitamíny, minerály, stopové prvky), jak píše web Healthline. A tyto živiny jsou bohatstvím vajec, které byste neměli přehlížet. A aby vás tento pokrm záhy neomrzel, příprava vajec je možná na mnoho způsobů.

Vařená a ztracená vejce

Ta využijete jak samotná, tak i jako doplněk dalších jídel. Vajíčko můžete uvařit naměkko – žloutek je tekutý, nahniličko – žloutek je pevný, ale krémový, a nakonec natvrdo, kdy je žloutek zcela ztuhlý tak jako bílek. Vejce uvařená natvrdo se používají na chlebíčky, do bramborového i jiných salátů, do omáček apod. Do zeleninových polévek nebo do česnečky můžete přidat ztracená vejce. Ze skořápky vajíčko vyklepnete do horké tekutiny (můžete přímo do hotové polévky) a necháte krátce povařit při snížené teplotě.

Smažená vajíčka

Nejčastější úpravou jsou vajíčka smažená. Na pánev dáte trošku tuku. Máslo je lahodné, slanina s osmaženou cibulí jako základ pod vejce dodá pokrmu výraznější chuť. Vejce buď rozklepnete do hrnku, ale můžete i rovnou na pánev, osolíte a rovnoměrně rozmícháte. Jakmile vejce ztuhnou, pánev odstavte, aby jídlo nebylo suché a tuhé. Pro lepší chuť můžete přidat cibulku, šunku, sýr, bylinky, koření. Na závěr vmíchejte čajovou lžičku smetany. Vejce budou mít úžasnou konzistenci i chuť.

Vařená vejce doplní různé pokrmy
Fotografie: Pixabay

Další způsob smažených vajec jsou volská oka. Na pánev dáte tuk a vejce na ni rozklepnete. Nic nemícháte. Smažíte tak, aby bílek ztuhl a po stranách byl křupavý a žloutek se pouze povrchově zatáhl a uvnitř zůstal tekutý. Volská oka můžete připravit i na opečené šunce – tento pokrm znáte jako hemenex. Kdo má obavy, že ve žloutku je příliš mnoho cholesterolu, může konzumovat samotný bílek.

Nové brambory se vaří úplně jinak než ty staré. Kvůli této chybě ztrácí veškerou chuť i vitamíny

Vejce v mikrovlnné troubě

Vezměte si dezertní talířek a potřete ho tukem, radí web Smakosze. Tak se zabrání přilepení vajíčka. Pak na talíř rozklepněte vejce a dejte pozor, aby žloutek zůstal vcelku. Poté vezměte špičatý nůž a velmi jemně píchněte do žloutku. Vložte do mikrovlnné trouby a nastavte střední výkon. Časovač naprogramujte na 45 vteřin. Tato příprava je rychlá, máte ovšem jen jednu porci. Pokud chcete připravit porce dvě, použijte větší talíř a dvě vajíčka.

Touto metodou získáte hlavně čas, například při přípravě snídaně. Nemusíte stát u plotny, špinit pánev a stačíte si mezitím připravit čaj nebo kávu. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali o tom, jak rychle a snadno mikrovlnnou troubu vyčistíte.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*