Žloutnoucí listy se opět začnou zelenat lusknutím prstů: Tip k nezaplacení, který zachrání každou pokojovku

Fotografie: Depositphotos

Spálené pokojovky je možné ještě zachránit. Záleží na tom, kolik listů zbylo a v jakém stavu je kořenový systém.

Pěstujete pokojové rostliny na okenním parapetu? Pak se vám může někdy stát, že dojde ke spálení jejich listů. Některé druhy (zejména stínomilné rostliny) totiž mohou být na přímé sluneční světlo citlivé. Jiné můžete spálit tak, že si neuvědomíte (například přes léto), jak moc slunce pálí přes sklo. Nejlepší proti úpalu pokojových rostlin je samozřejmě prevence. Příště na to tedy myslete a květiny v období silného slunečního žáru zkuste přistínit nebo je na určitou dobu přemístěte jinam.

Preventivní opatření

A pokud pěstujete v bytě v květináčích na okně třeba papriky nebo rajčata, může se jim stát totéž, přestože jsou to rostliny, které světlo přímo vyžadují. Jednoduše přes sklo to hodně pálí. Lépe řečeno spaluje. Zjistěte, jestli se slunce do vašeho okna opírá přímo – jestli je tedy okno situované na jižní stranu. V takovém případě byste neměli mít na parapetu, a to zejména od 12 do 16 hodin, žádné rostliny. I takové pokojovky, které nemají rády přenášení z místa na místo, byste měli přes polední žár umístit jinam, doporučuje web Divany.

A pokud se už stalo…

Jestliže tedy zjistíte, že listy vašich rostlin začínají mít světlé skvrny, zažloutlé žilky nebo hnědé špičky, je to jasný signál, že byly vystaveny příliš intenzivnímu slunci. A proto je nutné, abyste zakročili. Nebojte se, o rostlinu jste pravděpodobně nepřišli. Existují tipy od profesionálních pěstitelů, které zachrání každou pokojovku. Nejprve rostlinu přemístěte na místo bez přímého slunečního svitu. Zjistěte, zda není půda přeschlá; v případě potřeby ji mírně zalijte.

Slupky od banánů už nikdy nevyhazujte. Mají blahodárný vliv na růst orchidejí

Poškozené listy, o nichž se domníváte, že se již nezotaví, odstraňte, aby rostlině zbytečně neodebíraly živné látky. Tak pokojovce ulehčíte a ona začne směřovat živiny do růstu nových, zdravých listů. Listy, které jsou spálené jen na špičkách, nemusíte odstraňovat celé, ponechte je asi 5 cm dlouhé. V období, kdy pečujete o spálené pokojovky, přestaňte s hnojením do té doby, dokud se rostlina zcela nevzpamatuje. I kdybyste měli pocit, že spálená rostlina potřebuje víc vody, zalévejte velmi mírně, doporučují na webu Weekend.

První pomoc pro pokojovky

Někdy vypadá spálená rostlina, jako by již uhynula. Tehdy je dobré podívat se na ni blíž. Pokud na ní zbylo alespoň trochu zelené hmoty, pak je tu šance na záchranu. Odborníci doporučují podívat se i na kořeny, protože to může poskytnout cenné informace o celkovém stavu rostliny. Někdy jsou totiž kořeny schopné absorbovat vodu a živiny, i když listy zcela uschly. A rostlina se může vzpamatovat. Někdy pomůže, když celý květináč postavíte na několik hodin do vody. Jsou-li kořeny v pořádku, pokojovce to jen prospěje.

Pokojovka, spálená sluncem, přichází o listy
Fotografie: Pixabay

Jakmile tedy zjistíte, že začaly růst nové listy, můžete rostlinu vracet na původní místo, ale zpočátku jen na 1–2 hodiny denně. Když bude jisté, že jsou nové listy v pořádku, můžete začít přihnojovat. Volte ale menší dávky i nižší frekvenci přihnojování, než jste byli zvyklí. K běžnému hnojení se vraťte, až bude rostlina stejná jako dřív. Celková regenerace spálených pokojových rostlin by měla trvat maximálně měsíc. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás napsali o jedovatých pokojovkách, které by mohly způsobovat zdravotní obtíže.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*