Málokdo ví, že díra v pánvi neslouží k zavěšení. Její geniální účel vás překvapí

Fotografie: Superspidey33 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pánev v kuchyni je jedním z největších pomocníků. Pokrmy se na ní připravují rychle a v případě některých typů pánví i zdravě, neboť stačí pár kapek tuku.

Ten, kdo se rád pohybuje v kuchyni, vaří, peče a smaží, jistě si ponejvíc cení pánve. Ta je v kuchyni velmi užitečná, neboť je využitelná mnoha způsoby, navíc příprava některých pokrmů by bez ní byla komplikovaná. Pánev má také jednu zajímavost, a tou je otvor v rukojeti.

Kde se vzala pánev

Pánev v kuchyni je základním nástrojem na smažení pokrmů a její historie sahá do pradávna. První pánve byly pravděpodobně vyrobeny z kamene nebo keramiky, ale s rozvojem metalurgie se začaly vyrábět z různých kovů. A proč dávným předkům nestačily různé hrnce a rendlíky? Možná proto, že při vaření na otevřeném ohni si při obsluze hrnců pálili ruce. A tak vymysleli dlouhé držadlo, aby ruka byla mimo ohniště. Nebo máte jiný názor?

Litinové pánve, které jsou známé pro svou dlouhou životnost a schopnost rovnoměrně rozvádět teplo, se začaly vyrábět již v 19. století. V Českých zemích má výroba a používání pánví na smažení dlouhou tradici, která se odvíjí od lokálních kulinářských zvyklostí a dostupnosti materiálů. Dnes jsou pánve na smažení dostupné v mnoha různých provedeních, od již zmíněných tradičních litinových až po moderní nepřilnavé varianty, které usnadňují vaření a čištění.

Na zápach v lednici už si nevzpomenete. Využijte přírodní metodu českých hospodyněk

Druhy pánví

V každé domácnosti jsou jistě různé typy pánví. Jednu máte nizoučkou na palačinky nebo vytvarovanou na lívanečky. Středně vysoké pánve jsou skvělé na smažení řízků a podobných dobrot. A pak je tu wok, což je pánev k nezaplacení. Zúžené dno a vysoké strany dovolují připravovat velké množství jídel – od běžného rizota přes všechny orientální pokrmy až po mořské plody. Wok umožňuje rychlé a rovnoměrné vaření s minimálním množstvím oleje, což je známé jako technika stir-frying.

Pánev Wok může mít ucha nebo dlouhé držadlo
Fotografie: Pixabay

Díky vysokým a rozloženým teplotám dochází k rychlému tepelnému zpracování všech ingrediencí, které do pánve vložíte. A tak se zachová jak textura, tak i nutriční hodnoty potravin. Wok je také skvělý pro dušení, vaření v páře, nebo dokonce smažení, což z něj činí velmi univerzální nástroj v kuchyni. Wok pánve jsou dostupné v různých materiálech, včetně litiny a oceli, které mají dobré tepelné vlastnosti a jsou odolné vůči poškrábání a opotřebení.

Proč je otvor v rukojeti

Pánev mívá obvykle ve své rukojeti otvor. Napadlo vás někdy, k čemu asi může sloužit? Samozřejmě, že ano – vždyť ne každý ukládá pánev do skříňky nebo šuplíku. Existují domácnosti, kde se z různých důvodů pánve zavěšují a bez daného otvoru by to nešlo. A jestliže někdy v pánvi připravený pokrm také rovnou servírujete, můžete do otvoru připravit vidličky, případně třeba vařečku nebo naběračku, kterou si budou strávníci jídlo nabírat na talíř, jak píše web Genialne.

V poslední době se však objevily názory, že otvor v rukojeti pánve je z naprosto jiného důvodu, než jsme si všichni doposud mysleli. Při vaření v pánvi vařečkou pokrm zamícháte a pak ji vložíte do otvoru. A to tak, že je nahnutá nad pánev a zbytky jídla do ní okapou, jak je uvedeno na webu BusinessInsider. A tak nemáte od vařečky nikde nic upatlaného. Na BydlímeÚtulně jsme psali i o tom, jak snadno vyčistit připálené pánve s jedinou domácí přísadou.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*