Pokud vašim orchidejím žloutnou listy, stále máte čas je zachránit. Pomohou vám tyto ingredience

Fotografie: Freepik

Orchideje jsou fascinující exotické rostliny, které se vyznačují rozmanitostí druhů. Pokud však u nich dojde ke žloutnutí listů, je třeba zasáhnout.

U nás je možné pěstovat tyto květiny pouze v bytových podmínkách či v zimní zahradě. V domácích podmínkách se pěstují jako pokojovky, přičemž k tomu účelu jsou přímo vyšlechtěné hybridy. Tyto orchideje preferují světlé, ale ne přímé sluneční světlo. Vyžadují také vyšší vzdušnou vlhkost, což je důležité zvláště v zimních měsících, kdy může být vzduch v interiérech suchý kvůli topení. Proto je vhodné v tomto období používat zvlhčovače vzduchu nebo rostliny rosit.

Běžná péče o orchideje

Při pěstování orchidejí musíte použít správný typ substrátu, který umožňuje rychlé odvádění vody a zároveň poskytuje dostatečnou oporu pro kořeny. Zálivka by měla být prováděna opatrně, aby nedocházelo k přemokření kořenů. To by mohlo vést k jejich zahnívání. Často se orchideje zalévají takzvaným ponorem. Znamená to, že umístíte celý květináč do nádoby s vodou na několik minut, aby substrát mohl vodu absorbovat. Tento způsob zálivky napomáhá k tomu, aby kořeny zůstaly zdravé a rostlina prosperovala.

Žloutnutí listů: příčiny a náprava

I při sebelepší péči se někdy může stát, že orchidejím začnou žloutnout listy. Jak byste se měli zachovat v takové situaci? Nejprve je důležité vědět, proč vlastně ke žloutnutí listů dochází. Může být způsobeno několika faktory. Jedním z častých důvodů je přirozený proces stárnutí, kdy starší listy postupně ztrácejí barvu a odumírají. Jedná se o normální součást životního cyklu rostliny, píše web KobietaInteria.

Žluté listy orchidejí lze zachránit skořicí
Fotografie: Pexels

Dalším důvodem může být nevhodná zálivka; přelévání orchidejí vede k hnilobě kořenů a následnému žloutnutí listů, zatímco nedostatečná zálivka způsobuje jejich vysychání a svraštění. Správnou zálivku byste měli provádět tak, aby kořeny byly vlhké, ale nikdy přemokřené. Orchideje jsou také závislé na dostatku světla, a to nejen pro listy, ale také pro kořenový systém. Proto se mají pěstovat v průhledných květináčích.

Slupky od banánů už nikdy nevyhazujte. Mají blahodárný vliv na růst orchidejí

Právě nedostatek světla – a to zejména v podzimních a zimních měsících – vede někdy ke žloutnutí listů. Bez světla nedocílí kořeny orchidejí zdravý růst. V takovém případě pomůže přesunutí rostliny na světlejší místo. Teplota a umístění rostliny mají také významný vliv; orchideje by neměly být vystaveny průvanu nebo teplotám pod 18 °C. Optimální teplota pro jejich pěstování se pohybuje mezi 18 a 27 °C.

Další možnou příčinou žloutnutí listů může být nedostatek živin, hlavně dusíku a železa. Tehdy je zapotřebí přidat rostlinám vhodné hnojivo. Někdy může být problém i ve špatně vybraném substrátu nebo velikosti květináče – ten byste měli přizpůsobit velikosti kořenového systému orchideje, radí na webu EpicGardening.

Záchrana žloutnoucí orchideje

V případě, že žloutnutí listů postihuje většinu rostliny nebo mladé listy, může to být známka vážnějšího problému. Což jsou hlavně nemoci, plísně, škůdci. První pomoc pro takový případ je skořice. Ta má totiž antibakteriální i protiplísňové vlastnosti. Jemný skořicový poprašek můžete přidat rovnou do květináče. Asi za dva dny ho zalijte, aby pronikl také ke kořenům.

V extrémních případech, kdy rostlina vykazuje značné poškození, může být poslední možností domácí přípravek z bramborových slupek, který rychle dodá orchideji potřebné vitamíny a minerály. Na BydlímeÚtulně se rovněž můžete dovědět, jakým životabudičem je česnek pro orchideje.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*