Hraboši se nyní budou vaší zahradě vyhýbat obloukem. Zbavte se jich díky tomuto přírodnímu odpuzovači

Fotografie: Pixabay

Hraboši jsou běžným problémem v zahradách, kde mohou způsobit značné škody na trávnících a rostlinách. Vyžeňte je humánním způsobem.

Hraboši jsou malí hlodavci podobní myším. Dosahují velikosti asi 10 cm a jejich hmotnost je 20 gramů. I přesto dokáží na zahradě způsobit pořádnou zkázu. Zničí kořeny, cibulky rostlin i trávník, a dokonce požírají i ovoce. Přítomnost hrabošů na zahradě poznáte dřív, než začnou působit větší škody. Charakteristické jsou pro ně totiž díry v zemi o průměru 3–4 centimetry a nepříliš široké cestičky, které jsou vykousané v trávě.

Jak se s hraboši vypořádat

Nyní na počátku podzimu se už začínají stahovat z polí do zahrad, co nejblíž k lidským obydlím. A proto je zapotřebí se s nimi co nejdříve dát do boje, aby váš pozemek opustili. Jinak vám přes zimu rozryjí celou zahradu a sežerou jak kořínky, tak všechny květinové cibule, píše web TheSpruce. K boji s těmito škůdci existuje několik osvědčených metod. Jednou z nich je použití odpuzovačů vyrobených z PET lahví, které vytvářejí hluk v podzemních chodbičkách a hraboše děsí.

Další efektivní metodou je vysazování rostlin se silným aromatem, jako je například máta, černý rybíz, pryšec nebo česnek. Ty hraboši přímo nesnášejí. Pomoci může i pravidelné sekání trávy. Hrabošům totiž vyhovuje tráva vyšší, protože se tam mohou skrývat a živit. Ve specializovaných prodejnách najdete i různé pasti a biologické přípravky pro případ, že by uvedené metody nezabraly. Vždy však postupujte s ohledem na přírodu a její obyvatele, děti a domácí zvířata.

Na vaší zahradě mu chutná všechno
Fotografie: Pixabay

Když se hraboš přistěhuje na váš pozemek, nejčastěji uvidíte v trávníku nebo v záhonu otvory – a může jich být i deset na malé ploše. To už má hlodavec pod zemí vybudovaný systém tunelů, z nějž si připravil spoustu východů. V plné sezoně poznáte, že máte v zahradě nevítaného hosta, podle usychání rostlin na záhoncích. To už jim hraboš uhryzal kořínky. Kromě kořenů a cibulek přijde hrabošům vhod i kůra ze stromů a listí, jak uvádí web Deccoria.

Krtek rychle pochopí, že na zahradě není vítaný. Vyhnat ho pomůže i česnek a ricinové boby

Nastražte na hraboše česnek

Pokud si na trávníku nebo v zeleninové zahradě všimnete charakteristického otvoru – vchodu do hrabošího tunelu, je tu pro vás jeden fígl. Nastříhejte kratší větvičky tújí a přidejte k nim pár nahrubo podrcených stroužků česneku. Ty pak nacpěte do děr – tuto kombinaci hraboš nesnese. Nemáte-li túje, nahraďte je větvičkami ořešáků, případně šeříkovými klacíky. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali o tom, jak ze zahrady vyhnat krtka.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*