Většina Čechů dělá při vaření tyto kritické chyby, které kazí chuť výsledného pokrmu

Fotografie: BotMultichill / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Chyby při vaření dělají nejspíš i ti nejzkušenější z vás, a to se může dříve či později vymstít. Přinejmenším nechutným pokrmem.

Odhalené chyby a nedostatky vám předestřeme a vy se zkuste zamyslet, jak je to s vaším kulinářským uměním. Zda patříte k hříšníkům a máte co napravovat, anebo jestli by z vás měli profesionální kuchaři radost. Amatérští kuchaři se při vaření často dopouštějí několika běžných chyb, které mohou ovlivnit výsledný pokrm. A nemusí jít jen o nedostatky při samotném vaření, ale i při používání nádobí či celkové přípravě jídla, jak píše web KobietaInteria.

Chyby v dochucení a postupech

  • Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečné ochucení jídla během vaření, což může vést k mdlé chuti pokrmů. Pozdější dochucování již není tak účinné. Uvaříte-li maso ve vodě bez přídavku soli, maso už nebude mít žádnou chuť, byť byste ho přidali do sebechutnější omáčky.
  • Těstoviny se při vaření vkládají až do vroucí vody, aby se neslepily, respektive nesvařily do jednoho chumlu. Proti slepení můžete do vody přidat kapku oleje. Nakonec můžete těstoviny ještě propláchnout.
  • Přeplnění pánve – to dokáže způsobit, že jídlo se spíš dusí, než smaží. Důsledkem je změněná textura pokrmu, chuť i vůně, uvádí se na webu Receptovník.

Chyby při používání nádobí a nářadí

  • Další chybou je používání skleněných prkének, která mohou klouzat a snadno se rozbít. Při větším vaření byste měli skla používat co nejméně. Pokud se vám totiž podaří sklo rozbít, můžete přehlédnout mikroskopické střepiny, které se mohou dostat do pokrmu. A to může být při pozření velmi nebezpečné.
  • Mnoho amatérů také podceňuje důležitost správné péče o kvalitní nože, což může ztížit přípravu surovin. Nože mají být dostatečně ostré, abyste maso dokázali rozkrojit jedním tahem. Pokud je pižláte tupým nožem, hrozí, že vám nástroj sjede a pořežete se. Navíc krájení tupým nožem je těžké a dlouhé, takže vás stojí hodně úsilí i času.
Nepřilnavou pánev si nepoškrábejte kovovým náčiním
Fotografie: Pixabay
  • Divíte se, že máte poškrábané pánve a hrnce s nepřilnavým povrchem? Zřejmě používáte kovové nástroje, byť třeba jen kovovou vidličkou obracíte řízek. Poškozením povrchu zkracujete tomuto nádobí životnost.
  • Nedostatečné čištění roštů grilu, mikrovlnné trouby či běžné pečicí trouby může významně ovlivnit chuť pokrmů. A také jejich vůni.

Chybné zacházení s mikrovlnnou troubou s sebou nese rizika. Patří mezi ně i požár nebo šíření bakterií

Chyby při vaření zeleniny

  • Zeleninu, kterou před přípravou neoškrábete, nýbrž ji používáte se slupkou (brambory, kořenová zelenina aj.), velmi pečlivě očistěte, nejlépe jemným kartáčkem. Jinak si můžete jídlo zanést jak mechanickými nečistotami, tak i bakteriemi.
  • Vaříte-li, smažíte nebo dusíte pokrm z různých druhů zeleniny, nikdy je nevkládejte všechny najednou, ale postupně. A to podle toho, kolik času na tepelné zpracování ta která zelenina potřebuje. Jinak budete mít některou zeleninu tvrdou a jinou rozvařenou. A to jídlu rozhodně neprospěje.
  • Při vaření zeleniny nepoužívejte příliš mnoho vody, ale jen tolik, aby byla zelenina zaplavena. Jinak by se mohla vyvařit všechna chuť i barva. Anebo vařte zeleninu v páře.
  • Přidáte-li česnek do vařeného pokrmu příliš brzy, může zhořknout. Nejlépe je přidat česnek až před ukončením varu.
Ostrý nůž je v kuchyni nezbytný
Fotografie: Pixabay

Tak co říkáte, našli jste i některé svoje nedostatky, které jsou potřeba napravit? Anebo provádíte vše tím správným a osvědčeným způsobem? Pak máte pochvalu. Avšak neusněte na vavřínech – tohle byla jen malá ochutnávka chyb, jichž se mohou amatérští kuchaři dopouštět. Někdy v budoucnu si povíme o dalších. Na BydlímeÚtulně se můžete také dovědět, jak správně vařit brambory.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*