Pokud vám tečou nervy při loupání česneku, máme pro vás snadné řešení. Vyzkoušejte tento fígl

Fotografie: Jon Sullivan / Creative Commons / Public domain

Bez česneku to v kuchyni nejde, to je jasné každému, ale když přijde na loupání, to by člověk vyskočil z kůže. Třeba si oblíbíte některý z těchto triků.

Většinou nezáleží na tom, zda jsou jednotlivé stroužky česneku velké nebo menší. Snad jen, že jich u těch malých musíte naloupat víc. Obvykle jde o zdlouhavou a nezábavnou činnost, které by se člověk rád vyhnul.

Tipy na loupání česneku

Rozloupnout celou palici tak těžké není. Někdo do ní praští pěstí, až se stroužky rozletí. Jiný vsune mezi stroužky opatrně nůž a zapáčí. A stroužky se z palice také snadno vyloupnou. Ale co ty jednotlivé stroužky? Kdo má trpělivost, odkrojí nožíkem konec – a je jedno, jestli u kořínků, nebo tam, kde rostl stonek. A s naříznutým koncem už se nějak pod slupku dostanete. Je to pracnější, ale jde to – přesvědčte se na videu Jamie Oliviera níže. Co však mají dělat ty méně trpělivé povahy?

Loupání česneku je pro mnohé otravnou kuchyňskou povinností. Existuje však několik triků, které vám mohou práci usnadnit. Jeden z nich je dokonce založen na odkrojení obou konců. Pak se na stroužek položí nůž plochou stranou a udeří se do něj. Slupka by měla prasknout a lehce se oddělit. Další efektivní metoda je umístění celého česneku do zavařovací sklenice s víčkem a pořádné protřepání – jako byste pracovali s shakerem. To také pomůže k odloupnutí slupek.

Konec nudným míchaným vajíčkům: Přidejte do nich jednu z 6 ingrediencí. S každou dosáhnete odlišné chuti

Teplo k vyloupnutí přispěje

Pokud preferujete modernější technologie, může být užitečným tipem vložení česneku na okamžik do mikrovlnné trouby. Mikrovlny přispějí k rychlému odstranění slupek. Máte-li doma lis na česnek, můžete ho použít nejen k lisování, ale i k loupání. Odkrojte konce, vložte stroužek do lisu i se zbývající slupkou a stiskněte. Slupka zůstane uvnitř, zatímco česnekové pyré projde dírkami ven, píše web AlphaFoodie.

A na webu Smakosze uvádějí ještě jeden trik. Česnek namočte na 15 minut do teplé vody. Během této doby slupka změkne a půjde odstranit nožem. Jestli máte již česnek dobře vysušený a potřebujete ho větší dávku, můžete ho dát do látkového pytlíku a mnout silně rukama. Také se vám spousta stroužků zcela vyloupne. Někde se k tomu používá i čepice.

Tyto metody jsou rychlé, jednoduché a nevyžadují žádné speciální nástroje, takže si můžete vybrat tu, která vám nejvíce vyhovuje a usnadní vaření. A abyste měli zásobu této pochutiny vždy připravenou po ruce, na BydlímeÚtulně jsme rovněž vysvětlovali, jaké jsou zásady skladování česneku.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*