Češi mají podle odborníků radiátory v alarmujícím stavu. Kdo je nečistí, ten platí tisíce korun navíc

Fotografie: Donald Trung / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Prach, pavučiny, špína i zapadlé nečistoty. Co všechno se dá najít za mřížkou topení, vás může nepříjemně překvapit, zaměřte se proto na jeho očistu.

Topná sezóna znamená jediné – po několika měsících přicházejí ke slovu opět radiátory. Po čase zahálky je nicméně potřeba je důkladně na období práce připravit. Tím, že je vyčistíte, si nejen zkvalitníte vzduch, ale také si snížíte spotřebu.

Využívejte topení na maximum

Ceny energií už pomalu klesají. I přesto jsou výdaje za topení nezanedbatelnou položkou, jež každý měsíc odchází z rodinného rozpočtu. Necpěte energetickým společnostem více, než je nezbytně nutné, a na zimu se připravte. A začněte tím, že si do parády vezmete všechny radiátory v domácnosti.

Za mřížkou topení může uváznout ledacos. Uschlé listy květin, dětské hračky, nebo, pokud jste se dříve inspirovali našim článkem na BydlímeÚtulně a přírodně si provoněli dům, může to být třeba i pomerančová kůra. Neplechu ale dělají i pavučiny nebo všudypřítomný prach. Ten se pak nejen opakovaně „motá“ po místnosti a zhoršuje problémy alergiků a astmatiků, ale také, stejně jako vše výše zmíněné, snižuje účinnost radiátoru. Jinak řečeno, všechno, co se usadilo za mřížkou, musí před zimou ven.

Pokud nevíte o tomto důležitém kroku při přípravě topení, očekávejte placení zbytečně vysokých účtů

Zbavte se nejen prachu, ale i špíny

Portál Genialne přichází s jednoduchým návodem, jak si s nečistotami v radiátoru poradit. Pod topení umístěte vlhké hadříky nebo papírové utěrky, které díky vlhkosti nečistoty snadněji zachytí. Poté si k ruce vezměte fén a zapněte ho na nejvyšší výkon. Proud vzduch namiřte shora do topení a z mřížek radiátoru vyfoukávejte prach a špínu. Až budete mít hotovo, v odměrce rozmíchejte v poměru jedna ku jedné prací prášek s vodou.

Fén
Fotografie: Freepik

Špinavé utěrky a hadříky pod topením vyměňte za záchytnou nádobu. Umíchaný čistič nad ní poté nalévejte opatrně do topení. Zbývající nečistoty, které se v topení nacházejí, se tak vyplaví. Radiátor poté důkladně očistěte i z jeho přední strany a před spuštěním ho ještě nezapomeňte odvzdušnit, jak radí portál AbecedaZahrady.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*