Celý život skladujete potraviny v lednici špatně. Odborník prozradil, co těmito chybami způsobujete

Fotografie: Bretwa / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Potraviny v lednici by měly mít nejen správný obal, ale také to nejvhodnější místo. Jinak mohou podléhat rychlejší zkáze či kontaminaci bakteriemi.

Napadlo vás někdy, že potraviny v lednici neukládáte správně? Tedy že jim nevěnujete to správné místo? Většina hospodyněk převzala uspořádání potravin v ledničce od svých rodičů. A vlastně nebyl žádný důvod k tomu tento zvyk měnit. Je však pravděpodobné, že své potraviny ukládáte v ledničce na nevhodné místo.

Jak skladovat hotové jídlo

Na to, jak suroviny a pokrmy do ledničky naskládat, neexistují striktní pravidla. Praxe ale ukázala, že nesprávným umístěním v lednici dochází k rychlejšímu zkažení potravin. A naopak – správné uspořádání vede k udržení kvality a čerstvosti pokrmů a surovin, píše web MlsnáVařečka.

  • Potraviny by měly být uloženy tak, aby mezi nimi mohl cirkulovat vzduch. Tak můžete v lednici udržet konzistentní teplotu a zabránit růstu bakterií.
  • Hotová jídla mají být přikrytá, aby nebyla kontaminována, ale také proto, aby ona nekontaminovala ostatní potraviny. A u hotových pokrmů je nutné přikrytí pokličkou nebo jiným adekvátním krytem i z důvodu přejímání pachů.
  • Stejné pravidlo platí i pro načatou konzervu, paštiku, okurky, prostě veškerá otevřená konzervovaná jídla, která většinou mají svůj specifický odér.
  • Trvanlivější potraviny ukládejte do dveří, na horní poličky a na přední části polic.

  • Potraviny s krátkou trvanlivostí odkládejte do míst s větším chladem, tj. na zadní části polic a v dolní části ledničky.
  • Pro zachování kvality a trvanlivosti jednotlivých potravin v lednici byste měli používat hermeticky uzavíratelné dózy nebo sklenice. Máte rádi syrečky? Proč ne, jen je vložte do zavřené krabičky nebo do malé zavařovací skleničky s víčkem.

Tohle se stane, když dáte mouku do mrazáku. Naše prababičky to dělávaly už odpradávna a měly dobrý důvod

Kde je v lednici nejchladněji

V lednici jsou zóny s rozdílnou teplotou. Obvykle je nejchladnější místo ve spodní části, a to právě nad zásuvkami, které se používají na zeleninu. Je to díky tomu, že studený vzduch klesá dolů. Velmi chladno je také v zadní části lednice, a to hlavně na spodních policích. Při otvírání a zavírání dveří tam totiž nepronikne tolik teplého vzduchu, a tak se tam udržuje stabilní teplota. Tyto oblasti jsou vhodné pro uskladnění uzenin, čerstvého masa či mléčných výrobků, abyste zachovali jejich kvalitu a čerstvost.

Kde je nejtepleji

Teplotní rozdíl mezi spodní a horní částí lednice může činit až 4 stupně. V lednici je nejtepleji ve dveřích a v horní části vpředu. Na těchto policích byste měli skladovat trvanlivé sýry, máslo, marmelády, hořčici, kečup a další trvanlivé přísady do pokrmů. Ve dveřích můžete skladovat i stolní olej. Na mléko je tam dost teplo, volte raději jednu ze spodních přihrádek.

Kam v lednici se zeleninou

Ve spodních zásuvkách, kde se běžně skladuje zelenina, je chladno, a díky tomu, že jsou vysoké a uzavřené, není teplota kolísavá, nýbrž stabilní. A právě to by mělo být nejvhodnější místo pro uskladnění masa, uzenin a mléčných výrobků, stejně tak jako police nad zásuvkami. Zelenina tolik chladu nepotřebuje, a bylo by správné umístit ji do polic ve střední části ledničky.

Správné nebo chybné rozložení

Potřebuje ale víc vlhkosti než ostatní produkty, uvádí se na webu TheSpruceEats. A proto, máte-li ve spodní části dvě zásuvková patra, dejte do horního maso a do spodního zeleninu. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás nedávno napsali i o tom, jak by se správně měla skladovat rajčata.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*