Přemýšleli jste někdy, jak správně usmažit rybu? Na první pohled jednoduchý úkon může vyžadovat několik důležitých kroků.
Blíží se Vánoce, tedy svátky, při nichž z většiny domácností voní mnohé dobroty. Mezi tradičně připravovaná sváteční jídla patří bramborový salát, k němuž se v našich končinách nejčastěji podává kapr v trojobalu. Někteří strávníci jej ale odmítají kvůli výraznému rybímu pachu. Jak tedy dosáhnout toho, aby ryba vůbec cítit nebyla?
Typický rybí zápach
Typický rybí zápach vzniká v důsledku působení bakterií a chemických reakcí, k nimž dochází po usmrcení. Jak uvádí web LiveScience, aroma by mělo být pouze lehké, jestliže už je ryba cítit silněji, jde obvykle o známku toho, že již ryba není čerstvá a začíná se pomalu kazit. Jak známo, rybí maso je velice zdravé, proto je důležité se ho naučit připravovat tak, aby bylo lahodné a strávníky neodrazovalo. Naštěstí existuje spousta užitečných rad, díky nimž si ryby vychutnáte nevysušené a bez zápachu.
Tipy na přípravu rybího masa
Aby byla ryba správně připravená, je vhodné se držet několika klíčových tipů, jak radí web Smakosze:
Vánoční kaktus je třeba povzbudit domácím hnojivem. Prospěje mu i droždí a banánové slupky
- Použijte kvalitní tuk na smažení, například řepkový olej. Ten vydrží vysoké teploty, aniž by ovlivnil chuť.
- Rybu, která byla očištěna od šupin a ploutví, nebo rozmrazenou a osušenou, klaďte na pánev až tehdy, když je olej dostatečně rozehřátý. Tím zabráníte přilepení a usnadníte otáčení.
- Smažení by mělo trvat maximálně 10 minut — přibližně 5 minut z každé strany.
- Před smažením namočte rybu na chvíli do mléka nebo ji pokapejte citronovou šťávou. Tato jednoduchá příprava odstraní nepříjemný rybí zápach a pomůže udržet maso křehké.
Jak na rybu v trojobalu
- Chcete-li, aby obal zůstal pevně na rybě, je důležité maso před obalováním dobře osušit.
- Známým trikem je nejprve rybu obalit v mouce, která absorbuje přebytečnou vlhkost.
- Koření můžete přidat do strouhanky nebo rybu jemně posypat před obalováním.
- Chcete-li rybu solit, udělejte to až těsně před trojobalem. Sůl by jinak způsobila uvolnění vlhkosti, což by vedlo k odpadávání obalu.
- Trojobal zajistí, že maso bude mít lahodný, křupavý povrch a zajímavou chuť.
- Správně připravená smažená ryba si získá každého strávníka.
A aby byla štědrovečerní hostina dokonalá, na BydlímeÚtulně jsme již radili, jak postupovat, abyste měli dokonalý bramborový salát.
Napište komentář