Vařené brambory mohou být ještě chutnější než obvykle. Poslouží i vývar a mléko

Fotografie: Depositphotos

Brambory pokaždé jinak můžete své rodině předložit na talíř a nebudou se stačit divit, jak jste šikovní. A přitom vás to bude stát minimum úsilí.

Připadá vám chuť vařených brambor jako přílohy příliš obyčejná až fádní? Můžete to změnit a připravit si brambory pokaždé jinak. Pomiňme bramborovou kaši, šťouchané brambory a bramborový salát. I tak mohou mít brambory vždycky jinou chuť. Záleží na tom, jak je uvaříte.

Brambory ve vývaru

Někomu vařené osolené brambory na talíři chutnají, obzvlášť dochutíte-li je máslem. Jinému však přijde tato příloha příliš jednotvárná a u jídla jen povzdechne: „Zase brambory.“ Zkuste tedy napříště, až oloupané a nakrájené brambory vložíte do hrnce, použít k jejich zalití nikoliv vodu, ale vývar. Masový či zeleninový. Ba dokonce ani kupovaným bujónem se nijak neprohřešíte. Brambory tak získají výraznou, sytou, a hlavně trochu jinou chuť než obvykle. Občas tímto způsobem můžete změnit i chuť bramborové kaše.

Brambory ve vývaru nemusíte jen vařit ve velkém množství tekutiny, ale můžete je i dusit, uvádí web TopRecepty. Nakrájejte oloupané brambory na tlustší kolečka, osolte, přidejte nať z petržele, libečku nebo celeru (podle vlastní chuti), můžete i přikrájet trochu syrové cibule a zalijte vývarem jen asi do poloviny. Přikryjte pokličkou, občas zamíchejte a duste doměkka. Vývar se do brambor doslova vsákne a budou hotové dřív než při klasickém vaření. Jako základ pro dušené brambory s vývarem můžete rovněž udělat smaženou cibulku. Získáte tak i trochu šťávy.

Syrové i vařené brambory je efektivnější loupat odlišně. Záleží i na jejich teplotě

Místo vody mléko, místo soli ocet

Další nápad je uvařit brambory v mléce. Získají tím jemnou až sametovou texturu. Dochuťte máslem. Při tomto způsobu vaření však musíte brambory hlídat a občas zamíchat. Mléko se totiž rádo připaluje. Máte-li však kvalitní nádobí, nic se nestane. Na webu KobietaOnet doporučují přidat do hrnce při vaření brambor trochu citronové šťávy nebo octa. Brambory prý netmavnou a nerozpadají se. A nebudete potřebovat sůl. Je zcela na vás, zda to budete chtít vyzkoušet.

Chuť brambor můžete pokaždé nějak změnit
Fotografie: Pixabay

Kdo by chtěl s vařením brambor experimentovat, může do vody přidat různé bylinky, jako je kmín, nové koření, bobkový list, majoránka, pepř či pískavice řecké seno. Dopřejete tak svým strávníkům zase novou chuť na talíři. Bylinkové brambory se hodí k pečeni nebo k různým druhům guláše. Příště už by neměl mít nikdo výhrady ke stále stejné chuti brambor. Na BydlímeÚtulně jsme vás také informovali, jak můžete brambory snadno oloupat a ušetřit tak drahocenný čas.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*