Citronová šťáva je cenný přírodní produkt, který dokáže regulovat kyselost různých pokrmů. Navíc je bohatá na živiny.
Bez lisu na citrony získáte opravdu pouze malé množství šťávy, pokud nepoužijete správnou techniku mačkání. Maximálně z něj bude tak jedna nebo dvě polévkové lžíce, ale při použití tohoto způsobu jí bude mnohem víc. Toto je ten nejlepší způsob, jak získat z citronu maximum šťávy, a to bez použití různých odšťavňovačů.
Jak vymačkat citronovou šťávu
Vezměte si citron, položte ho na rovnou plochu a zatlačte na něj dlaní. Poválejte s ním po rovné ploše. Brzy uvidíte, že citron změkne. Tento jednoduchý proces zaručí, že budete mít mnohem více šťávy. Poté citron podélně rozpulte. Chcete-li, aby bylo co nejvíce šťávy, píchněte do citronu několikrát vidličkou a otáčejte s ní tam a zpět. Tímto způsobem získáte veškerou šťávu a nebudete potřebovat žádný odšťavňovač.
Mačkat citron v pokojové teplotě
Určitě už jste slyšeli, že citrony je třeba uchovávat v lednici. Je to zejména kvůli tomu, že v lednici zůstanou déle čerstvé. Faktem ale je, že při vyšší teplotě dužina citronu změkne a buněčné membrány, které obsahují šťávu, jsou mnohem pružnější. A všichni kuchaři vám řeknou, že šťáva je mnohem chutnější.
Ohřejte citron v mikrovlnce
Pokud máte doma mikrovlnku, vložte do ní citron a dejte ho ohřívat na 30 sekund. Ovoce bude v tomto případě brzy připravené k vymačkání. Nejlepší je vložit do mikrovlnné trouby neporušené ovoce, aby šťáva neunikla, ale všechna zůstala vevnitř. Povrch citronu by měl být horký, ale rozhodně ho nepřehřívejte.
Kolik šťávy je v citronu
V citronu je přibližně 70 % tekutiny a zbývajících 30 % je dužina. Je jasné, že se vám nikdy nepovede vylisovat veškerou šťávu, ale s těmito tipy se vám jí podaří vymačkat opravdu hodně. Citrony se liší jak hmotností, tak šťavnatostí. Středně velký citron dává asi 50–70 % šťávy, což jsou přibližně 4 polévkové lžíce.
Zdroj: Goodhousekeeping