Díky domácí aviváži bude vaše prádlo měkké a voňavé několik dní

Fotografie: Freepik

Používat aviváž je dnes zcela běžné. Jednat proto, aby vaše prádlo bylo měkčí a jednak proto, aby vaše prádlo bylo také voňavější. Když se podíváte na nabídku obchodů, najdete zde vskutku bohatý výběr. Zároveň je ale třeba říci, že i když je možností mnoho, tak vám takový aviváž nemusí příliš vyhovovat.

To proto, že je plná chemie. Prát v ní proto není ideální volbou. A co dělat, pokud se bez ní nechcete obejít? Je to snadné. Nachystejte si vlastní, přírodní.

Co budete potřebovat?

Pokud nechcete kupovanou aviváž plnou chemie, ale chcete zvolit cestu přírodní, rozhodně to není nic složitého. Právě naopak. Stačí mít po ruce jenom tyto celkem běžné suroviny:

  • 1 šálek jedlé sody
  • 750 ml teplé vody
  • 800 ml jablečného octa
  • 20 kapek éterického oleje

Dále už budete potřebovat jenom nádobu, kde svou aviváž vytvoříte a potom nádobu, kde ji budete ukládat a skladovat. Ta by samozřejmě měla být pokud možno uzavíratelná.

Začněte s přípravou

Výroba domácí aviváže z těchto surovin má svá specifika. Je třeba myslet na možné chemické reakce a tak je na místě postupovat správně. Základem je voda, ve které se nejprve rozpustí ocet. Až potom se postupně přisypává jedlá soda. Zde je třeba mít na paměti, že může docházet k vytváření pěny a tak je na místě sypat sodu opravdu velmi pomalu.

Když je vše rozmíchané, tak už se přidá jenom esenciální olej. Tedy je jenom na vás, jaké máte rádi vůně. Ten, který použijete, ovoní vaše oblečení. Dvacet kapek je standardní dávka, ale pokud chcete, můžete přidat jak více, tak i méně. Podle potřeb.

Použití je jednoduché

A je to. Domácí aviváž je hotová. A jak ji používat? Úplně stejně, jako tu kupovanou. Stačí ji jenom nalít do dávkovače ve vaší pračce. A to samozřejmě do té přihrádky, která je na to určená. Tak zajistíte, že se uvolní v pravou chvíli, tedy až když se bude vaše prané oblečení takzvaně oplachovat.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]