Tupé nože kam se člověk podívá. S broušením pomůže dokonce i obyčejný hrnek

Fotografie: ThePacker / Creative Commons / Public Domain

Naprosto běžný hrnek vám poslouží i jako efektivní brousek. Zákrok je opravdu velmi jednoduchý. Takže pokud zrovna nemáte po ruce ocílku, vystačíte si i s ním.

V celé domácnosti existuje hned několik pomůcek, které vám v případě potřeby pomohou s broušením všech vašich nožů. Nejlepší na tom je, že nejde o žádné speciální vybavení, ale běžnou výbavu této místnosti. Pravda, brousek i ocílka jsou také běžnou výbavou, nicméně ne vždy jsou zrovna po ruce. A pokud nejste profesionální kuchaři, dost možná po nich saháte tak málo, že už ani nevíte, kde vlastně jsou. Pak přijdou vhod tyto tipy.

Klasický hrnek na kávu

Vezměte klasický keramický hrnek na kávu a postavte ho na pevný povrch dnem vzhůru. Ideálně tedy na kuchyňskou linku nebo na stůl. Pak pevně uchopte nůž a několikrát jím přejeďte po spodním okraji hrnečku, konkrétně pod úhlem 30–40 stupňů. Následně zjistíte, že nůž je opět opravdu ostrý.

Kamenný parapet okna a hliníková fólie

Naprosto stejně se dá použít kamenný parapet oken, ačkoli ten je dnes už spíš vzácností. Po použití těchto nouzových řešení samozřejmě nezapomeňte čepel umýt. Ostrost lze čepeli vrátit také pomocí hliníkové fólie. Alobal několikrát přeložte, abyste získali pevnější „destičku“. Pak do něj několikrát řízněte a nepochybně si všimnete rozdílu.

Fotografie: Freepik

Pozor na speciální čepele

Uvedené postupy se vztahují hlavně na běžné kuchyňské nože. Jakékoli atypicky tvarované kusy nebo velmi speciální břity svěřte raději odborníkům. Tedy profesionálním brusičům. Neváhejte se jich také zeptat, jakým způsobem o ten který konkrétní nůž pečovat, aby vydržel co nejdéle.

Broušení nůžek a kuchyňského struhadla

Nůžky může potkat stejný osud jako nože a postup broušení je obdobný. Na jejich naostření si sežeňte list jemného smirkového papíru nebo opět alobal. Fólii několikrát přeložte a nastříhejte ji nůžkami na úzké proužky. Čím víckrát můžete stříhnout, tím lépe budou obě čepele nabroušené. Smirkový papír přehněte jen jednou, aby byl hladkou stranou dovnitř. Pak postupujte stejně jako u alobalu a nůžky bez ohledu na tupost získají opět svou starou kondici.

U struhadla začněte s jemným brusným papírem. Zvenku třete výstupky struhadla a průběžně je zkoušejte. Zakrátko bude opět krásně řezat.

Nemele vám domácí mlýnek na kávu?

I tady existuje vynikající trik, protože klasické broušení by bylo prakticky nemožné. Nasypte dovnitř syrovou rýži a strojek normálně spusťte. Jakmile je z rýže jemný prášek, zjistíte, že i samotné čepele jsou ostřejší. V případě potřeby proces klidně opakujte.

Zdroj: Genialne