Broušení nožů doma není nic neobvyklého. Jsou k tomu určeny jak klasické ruční brousky neboli brusné kameny, tak i brousky elektrické.
Taky vás to pižlání tupým nožem už nebaví? Třeba při krájení masa je to vyloženě namáhavé, obzvláště pro ženy. Chlap má přece jenom v ruce větší sílu. V šuplíku máte většinou slušnou zásobu nožů, ale pořádně nekrájí ani jeden. Tak co se s tím dá dělat? Rozhodně je nevyhazujte. Existuje několik metod k domácímu nabroušení nožů a zvládnou je jak muži, tak i ženy.
Nože mají být ostré
K tomu, aby vaše řezné kuchyňské nástroje byly neustále dokonale funkční, je nutné, abyste si vybrali vhodný typ brousku. Existuje jich celá řada, a to od klasických brousků až po ty nejmodernější elektrické. Chcete-li použít běžný brusný kámen čili brousek, je důležité, abyste ho před použitím máčeli ve vodě (po dobu 5–10 minut). Tak se zvýší jeho účinnost a sníží opotřebení nože. A kovové částice z nože se nebudou usazovat mezi zrny brousku.
Na některé typy brousků se nanáší také trocha oleje, uvádí web DenisHenry. Až začnete nůž přebrušovat, musíte brousek držet ve vhodném úhlu – tento náklon činí něco kolem 20 stupňů. Ale až to několikrát zkusíte, přijdete na to sami; cit vás přiměje držet brusný kámen vhodným způsobem.
Češi se teprve nyní dozvídají o tomto geniálním fíglu, díky kterému lze nabrousit nůžky bez špetky námahy
Jaký brousek vybrat
Při broušení nožů musíte použít správnou zrnitost. Každý brousek má dvě strany, a to hrubou a jemnou. Už teď je vám jistě jasné, že nejprve nůž obtahujete hrubou stranou, tu jemnější použijete na takzvané doleštění. Brousky bývají často číselně označeny. Nižší čísla značí vyšší hrubost a naopak. Brousky s malou zrnitostí slouží k obrušování, případně tvarování ostří. Střední zrnitost použijete k vlastnímu nabroušení. A brusné kameny s tou nejjemnější zrnitostí jsou určeny k tzv. uzavření ostří. Jde vlastně o konečné vyhlazení.
No, a pak jsou důležité ty jednotlivé tahy brousku – provádějte je rovnoměrně, a to po celé délce čepele. Jen tak dokážete zajistit, aby se celé ostří pěkně obnovilo. Drobné nerovnosti nože můžete vyhladit i ocílkou, doporučují na webu VeseléBydlení.
Domácí pomůcky k broušení
Kdo tyto nástroje nemá, může zkusit nůž nabrousit o schody nebo o spodní hranu keramického hrnku. Vyzkoušejte to na jednom z vašich nožů, a když se vám to podaří, můžete tímto způsobem pokračovat nadále. Jestli se váš pokus nezdaří, raději si zakupte vhodný brousek. A jestli v domácnosti používáte víc než osm nožů, to už by se vyplatilo, abyste si pořídili elektrický brousek. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak můžete doma nabrousit nůžky.
Napište komentář