Maso v mrazáku nevydrží donekonečna. Zaleží i na druhu masa a teplotě

Fotografie: BydlímeÚtulně

Maso v mrazáku je možné skladovat poměrně dlouho, zhruba od 2 do 12 měsíců. Když je to ale jenom trochu možné, zpracujte je dřív.

Mrazák je neuvěřitelným pomocníkem v každé domácnosti. Nejen, že tak můžete delší dobu skladovat suroviny, ale v mnoha případech také hotové vařené jídlo. Tentokrát se však zaměříme na zmrazené maso. Je totiž nutné vědět, jak ho správně do mrazáku ukládat a jak dlouho jej lze v tomto stavu uchovávat, říká doktorka Natalie Butler.

Mrazák to jistí…

Když maso koupíte a nemůžete je rovnou připravit do mrazáku (naporcovat, zabalit), dejte je ihned do ledničky. Pokud jste měli maso při běžné teplotě několik hodin, pak už je nezamrazujte. Maso musí být před uložením v mrazničce v chladu, aby se na něm vytvářelo co nejméně bakterií. Pak je tedy ukládáte do mrazáku buď vcelku, anebo pokrájené na kostičky nebo na jednotlivé porce. To proto, abyste si mohli vždy odebrat jen tolik, kolik právě potřebujete. Maso balte do igelitu, alobalu nebo i pečicího papíru, případně ho rovnejte do krabiček.

Máte-li velký pultový mrazák, krabičky jsou praktičtější. Je rovněž důležité, abyste si jednotlivé balíčky s masem popsali. Za prvé uveďte název, ať poznáte, jaký je to druh, za druhé uveďte datum zamrazení. Nezapomeňte, že mrazák musí běžet minimálně na -18 °C. Jen tak se zlikvidují všechny bakterie, kvasinky, plísně a kdoví jaké ještě další choroboplodné zárodky, uvádí doktorka Natalie Butler. Přidáváte-li do mrazáku větší množství masa najednou, mrazení alespoň na pár hodin zvyšte. Obzvláště tehdy, pokud maso ukládáte vcelku. A to z důvodu, aby se hmota co nejrychleji promrazila.

Přidejte do mrazničky šálek se zmrzlou vodou a mincí

Během delší doby mimo domov může vypadnout proud. Riziko zkažení potravin v lednici odhalí trik s mincí

Každý druh masa lze zamrazit na určitou dobu. Tedy přesněji, maso můžete v mrazáku nechat třeba i déle než rok, ale jeho změněné barvě, chuti i vůni se pak nesmíte divit. Bude spíš chutnat jako tkaničky z bot. Rok je totiž ta úplně nejzazší hranice.

Hovězí a vepřové maso

Čerstvé hovězí a vepřové maso můžete dle doporučení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v mrazáku uchovat v nezměněné kvalitě od 4 do 12 měsíců. Záleží také na tom, z které části zvířete maso pochází. Steaky a zadní maso se obvykle skladuje 6 i více měsíců, přední maso déle. Mleté maso by mělo být zužitkováno do tří až čtyř měsíců. Obecně vydrží zmrzlé hovězí maso v dobré kvalitě o něco déle než vepřové.

Drůbež

Budete-li drůbež zmrazit vcelku, vydrží bez zhoršené jakosti až jeden rok. Porcované části, tedy stehna, prsa, křídla, můžete ponechat v mrazáku uloženy devět měsíců. Mleté drůbeží maso však spotřebujte nejpozději za čtvrt roku.

Maso před vložením do mrazáku naporcujte
Fotografie: Pixabay

Zmrazit můžete pochopitelně také vařené maso, ovšem to v mrazáku nenechávejte déle než dva měsíce. Totéž platí pro maso uzené a klobásy. Šunku a párky zkonzumujte do měsíce od zamrazení. Libové ryby a mořské plody neztratí nic na chuti, když je ponecháte v mrazáku půl roku, ovšem ryby tučné snězte do dvou měsíců. Na BydlímeÚtulně jsme také informovali, jak moc pro vás bude prospěšné, když při odjezdu z domova vložíte do mrazáku hrnek s mincí.

Zdroje: Healthline, FDA

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*