Šikovně vybrané dřevo zajistí efektivní uzení masa i příjemnější chuť. Vhodnými druhy jsou i jasan a olše

Fotografie: Mike Reyher / Creative Commons / Attribution 2.0

Pokud patříte mezi milovníky uzeného masa a sami si tuto pochoutku rádi připravíte, pak byste měli vědět, jak se liší jednotlivé druhy dřeva a které je pro vás nejlepší volbou.

Jakmile máte zahradu téměř připravenou za nadcházející zimu, vyplatí se příjemné podzimní dny využít k uzení masa. Tajemství jeho dokonalé chuti však podle webu Deccoria spočívá nejen v mase samotném, ale především ve dřevě, které k tomuto účelu využijete.

Pusťte se do uzení

Obliba v uzených pochoutkách mezi lidmi stále roste, a proto se udírny objevují na čím dál větším množství zahrádek. Pokud je i vaším snem moct si udit maso, pusťte se do její výroby. Jak jsme psali již dříve v článku na BydlímeÚtulně, s dodržováním určitých jednoduchých pravidel zvládne jejich výrobu úplně každý.

Dokonce je možné k tomuto účelu využít i starý hrnec. Takto svou potřebu domácí udírny vyřešil muž, o němž jsme psali v dřívějším článku na stránkách BydlímeÚtulně. Za pár minut měl připravenou mobilní jednoduchou udírnu, díky níž si mohl vychutnávat všechny své oblíbené dobroty, kdykoliv jej napadlo.

Nevhodné dřevo do udírny

Kromě druhu dřeva hraje důležitou roli také jeho velikost. Vybírejte raději malá polena, která lépe udrží kouř uvnitř zařízení. Vyhněte se především dřevu jehličnatých stromů. Borovice, jedle, smrk ani cedr se k uzení absolutně nehodí. Kvůli velkému obsahu silic a pryskyřice maso jejich vlivem získává nepříjemnou nahořklou chuť. Jejich částečky se navíc usazují na stěnách udírny a zvyšují riziko vzniku požáru.

Blíží se začátek topné sezóny 2023/2024. Do efektivní přípravy je vhodné zařadit také čištění prachu

hořící dřevo
Fotografie: Pixabay

Čím udit

Při výběru vhodného dřeva záleží především na vašich vlastních preferencích a druhu připravovaného masa. Dub se nejčastěji využívá k uzení sýra. Jasan je nejlepší ke zvěřině, které dodá výrazné aroma a zlatavou barvu. Olše je nejuniverzálnější a lze ji použít k přípravě ryb i drůbeže. Javor je často využíván pro vepřové a hovězí maso. Podle webu Bydlení pro každého vedle nesáhnete ani použitím buku nebo dřeva z ovocných stromů.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]