Snadné loupání vajec díky metodě 4 × 3: Naklepání v průběhu vaření ušetří čas i námahu

Fotografie: Depositphotos

Tento chytrý patent zachránil už mnoho zeleninových salátů nebo kyselých polévek. Vejce totiž oloupete i třikrát rychleji a hlavně mnohem snadněji.

To všechno díky zcela jednoduchému kroku, tzv. metodě 4 × 3. Velikonoce patří k obdobím, během nichž jsou vajíčka natvrdo vrcholnou součástí jídelníčku a je jich trochu přebytek. Podávají se proto v mnoha podobách, stejně jako se přidávají do dalších jídel. Nevyhnutelně to tedy vede k mnohočetnému loupání, které spoustě lidem jen komplikuje život. Ale nemusí to tak být, protože se to dá zvládnout i třikrát rychleji a mnohem jednodušeji. Pomocí této metody to budete mít mrknutím oka.

Jak snadno odstranit skořápku z vejce?

Také už vás nebaví se neustále pachtit s vajíčky natvrdo? Jejich loupání může být přitom triviálně jednoduché, pokud použijete chytrý patent. Ten začíná už během samotného vaření a spočívá v přesné době. Použijte metodu 4 × 3, vařte vejce přesně 4 minuty. Pak je vylovte z lázně, jemně naklepejte lžící a nechte vařit ještě 3 další minuty. Poté už je stačí jen scedit a zalít studenou vodou. Skořápka se v tu chvíli odtrhne skoro sama. Nebude přitom jakkoli ovlivněná chuť ani struktura.

Proč se vlastně vejce loupou tak špatně?

Teď už víte, jak si loupání usnadnit. Proč je ale tato metoda vůbec potřeba? Co vede k tomu, že je loupání vajec normálně taková řehole? Jak ukazuje praxe, týká se to jen některých vajec, u dalších se s tím vůbec nesetkáte. Na čem to tedy závisí? Podle mnoha ohlasů je na vině čerstvost. Čím čerstvější vejce, tím hůř se vám bude loupat, což se často potvrzuje. Jde totiž o kyselost bílku, která s postupujícím časem u vejce roste.

vejce natvrdo chleba
Fotografie: Pixabay

U čerstvě sneseného kusu se pohybuje v rozmezí 7,6–8,5. Nicméně vejce koupená v obchodě už mají často i 9,9. A právě v důsledku tohoto postupu se kreatinové vazby v pelikule mezi proteinem a skořápkou zeslabují a začínají oddělovat. Skořápka se zkrátka od bílku postupně odděluje, proto se ta starší lépe loupou bez potrhání bílého povrchu. Až se tedy budete chystat příště na vejce, nebojte se dát si načas.

Zdroj: Moje Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]