Všechny uklízečky v luxusních restauracích využívají tuto přírodní metodu čištění trouby

Fotografie: Depositphotos

Čistá trouba, čistá kuchyně. Inspirujte se, jak udržet troubu uklizenou i při častém používání. Základem je prevence a také správné čisticí prostředky.

Ačkoliv trouba není jediným spotřebičem v kuchyni, který potřebuje pravidelnou údržbu, obvykle jde o ten nejšpinavější. Jak si vaše trouba stojí, vidíte totiž díky proskleným dvířkům na první dobrou. Podívejte se, jak ji udržet čistou.

Prevencí k menším nečistotám

Dokud pečení holubi nebudou do „huby“ létat sami, bude nutné je připravovat v troubě. Což znamená mastnotu a v případě neopatrnosti také připálené kousky. O co je zkrátka příprava jídla v troubě snadnější, tím těžší je následný úklid. Do trouby je špatný přístup a úklid znamená jediné – drhnutí. Do určité míry lze tuto nepříjemnou domácí práci eliminovat preventivními opatřeními, která doporučuje portál LaTerrazzaMongardino.

  • Na dno trouby roztáhněte alobal nebo pečicí papír, obojí dokáže zachytit padající nepořádek.
  • Při pečení používejte poklice a víka odpovídající nádobě.
  • Pravidelně kontrolujte těsnění dvířek trouby, aby se nesnižovala kvalita a účinnost výhřevu.

Zapotit se ale nemusíte ani při čištění, když si na to připravíte speciální čistidlo.

Češi vymysleli geniální fintu, se kterou je čištění knoflíků sporáku otázkou pár vteřin

Čištění trouby nemusí být jen otročina

Základní radou v případě „pocvrndání“ trouby jídlem je: utřete daný nepořádek, dokud ještě nezaschl. Drobky posbírejte, skvrny od omáčky otřete hadříkem, stejně tak rozlitou šťávu. Máte-li troubu s funkcí samočištění, využívejte ji. Jak uvádí web RealHomes, na trhu jsou dostupné trouby se schopností pyrolýzy, tedy vypálení nečistot při až 500 °C, či katalýzy, které špínu pohlcují a následně spalují.

citrony
Fotografie: Pixabay

Další možností je pak čištění párou, jež uvolní připálené částice a ty půjdou lépe setřít. Efektivní čistění zajistí ale i správné přípravky, jako je třeba saponát. Ten si připravte ze čtyř lžic jaru, 200 ml citrónové šťávy, 400 ml octa a 2,5 litru teplé vody. Čistidlem vystříkejte útroby trouby a nechte působit – poté setřete vlhkým hadříkem. Na BydlímeÚtulně jsme také popsali trik na snadné čištění roštů.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*