Mřížka bývá asi to poslední, co lidé čistí. Všeobecně se často na čištění trouby hřeší. Pokud chcete, aby byla trouba čistá kompletně, včetně mřížky, která dostává díky prskajícímu jídlu během pečení zabrat, budete potřebovat buď speciální čistič nebo běžně dostupné prostředky z domácích surovin. Ano, mřížku lze vyčistit i pomocí kuchyňské soli, octa, jedlé sody či kyseliny citronové. Jde to i bez chemie. Je tedy na vás, čemu dáte přednost.
Mytí mřížky ve vaně
Na dno vany si rozprostřete nějaký hadr, abyste nepoškodili vanu. Na ten mřížku položte a napusťte horkou vodu, která pomůže s uvolněním mastnoty a nečistot. Připravte si čistící prostředek. Ten si můžete vyrobit sami, buď z
-
3 lžíce jedlé sody
-
3 lžíce prášku na praní
-
3 lžíce mycího přípravku
Všechny ingredience nasypte do vany a promíchejte. V roztoku nechte mřížku namočenou klidně i přes noc. Ráno ji umyjte kartáčem nebo vydrhněte pokrčeným alobalem, umyjte čistou vodou a utřete dosucha.
Další možností je použít tyto domácí prostředky
-
Lžíce kyseliny citronové
-
Lžíce jedlé sody
-
Lžíce mycího přípravku
Postup je úplně stejný, pokud však máte obavu, aby tyto přípravky nepoškodili jakkoli vaší vanu, případně nemůžete vanu několik hodin blokovat, máme pro vás ještě jeden tip.
Místo vany igelitový pytel
Místo vany vezměte jeden igelitový pytel – třeba pytel na odpadky. Musí se jednat o silnější igelit a nesmí v něm být nikde dírka. Mřížku umístěte do pytle, nasypte čistící ingredience a nalijte do pytle vodu. Promíchejte, aby se přípravky spojily a rozpustily a nechte opět několik hodin působit. Pytel můžete umístit na verandu, zahradu, balkon nebo nechat stát ve vaně, odkud lze však kdykoliv vytáhnout, aby nepřekážel. Po několika hodinách namáčení mřížku vydrhněte, umyjte a osušte.
Fotografie: Homequicks,Theorganisedhousewife