Navlhlé dřevěné uhlí umí pořádně potrápit, zvlášť když se na grilování těšíte. Vyzkoušejte jednoduchý trik, který vám s tímto problémem pomůže.
Grilovací sezóna je v plném proudu a dlouhé a teplé večery přímo vybízejí k nějakému společnému posezení s přáteli. Když už se všichni sejdete, zbývá jediné – rozpálit gril. Ovšem tato zdánlivě jednoduchá činnost může být někdy dosti zapeklitý úkol. Pokud máte navlhlé dřevěné uhlí, nebo brikety, rozpálit je může být opravdu oříšek. Zkuste proto tento jednoduchý trik, který funguje, a budete za hvězdu.
Když dřevěné uhlí navlhne
Nakupujete-li na grilování, pravděpodobně sáhnete po větším pytli s dřevěným uhlím, nebo s briketami – nikdo totiž nechcete riskovat, že vám palivo dojde. Často tak dřevěné uhlí v pytli zbude a vy si ho schováte na příště. Občas se ale stane, že dřevěné uhlí v otevřeném pytli navlhne (kupříkladu vlivem špatného skladování) 2a pak je problém ho rozžhavit.
K rozžhavení navlhlého dřevěného uhlí, nebo briket ale postačí jednoduchý trik. Jednoduše si připravte obal na vejce (ideální je ten na deset vajec, ale postačí vám i menší na šest vajec), dřevěné uhlí, podpalovač a zapalovač. V prvním kroku vložte jeden kus dřevěného uhlí (nebo briketu) do každé z deseti přihrádek na vejce a vše vložte na dno grilu.
Pokud je dřevěné uhlí navlhlé příliš, postříkejte ho podpalovačem a chvíli počkejte. V opačném případě můžete podpalovač vynechat. V dalším kroku si vezměte k ruce zapalovač (nebo sirky) a obal na vejce na několika místech zapalte, poté obal zavřete. Během několika málo chvil vzplane obal na vejce celý a začne vysoušet a rozžhavovat vložené dřevěné uhlí či brikety.
Správně rozžhavený gril
V momentě, kdy obal dohoří, je dřevěné uhlí často již správně rozžhavené a vy můžete přistoupit k samotnému grilování. Je to kvůli tomu, že uzavřený prostor zabraňuje úniku tepla a dřevěné uhlí se výrazně rychleji zahřívá. Pokud budete mít pocit, že je uhlí rozžhavené málo, s grilováním ještě chvíli počkejte. Nedostatečně rozpálený gril totiž patří k nejčastějším chybám při grilování.
Aby se maso rychle zatáhlo a na povrchu se vytvořila lahodná krusta, je důležité, aby mělo dřevěné uhlí či brikety správnou teplotu. Dřevěné uhlí rozpálíte snáze, ovšem na grilování ho spotřebujete více, protože rychleji hoří a má nižší výhřevnost. Oproti tomu brikety hoří déle a spotřebujete jich méně, ovšem k jejich rozpálení budete potřebovat dávku trpělivosti.
Zdroj: Taste of Home