Přebytečné pečivo lze snadno zmrazit. Je však třeba postupovat bezpečně

Fotografie: Tiefkuehlfan / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zmrazování potravin je nejlepší a nejrychlejší způsob, jak jim prodloužit trvanlivost. Můžete mrazit syrové maso, hotové jídlo, ale i chléb a pečivo. 

Zmrazením se totiž zachová i většina nutričních hodnot. Aby však jídlo bylo i po rozmrazení chutné, je nutné dodržovat některá základní pravidla. Při mrazení zbytků hotových pokrmů, ale i pečiva můžete zamezit zbytečnému plýtvání potravinami. Pokud byste totiž zmrazování potravin nevyužili, museli byste po dvou až třech dnech všechno vyhodit. Jen samotná lednička nepostačí, upozorňuje web TerazGotuje.

Jak mrazit chleba a další pečivo

Že chleba i bílé pečivo můžete zmrazit, to jistě víte všichni. Víte ale také, jakým způsobem to máte dělat? Budete-li chtít po vyjmutí z mrazáku pečivo opět čerstvé, musíte ho do mrazničky také čerstvé vložit. Nemůžete si nechat chleba nebo rohlíky několik dní v lednici nebo na lince, pak je dát zmrazit, a ještě si k tomu myslet, že si nějak zvlášť pochutnáte. Jestliže chcete každý den vyjmout z mrazáku čerstvé pečivo ke snídani, musíte je tam čerstvé uložit, radí na webu Taste of Home.

Chleba ke zmrazení použijte rozhodně čerstvý, nanejvýš jeden den starý. Nevkládejte do mrazáku celý chléb ani jeho polovinu. Nakrájejte ho na jednotlivé porce. Má to dva hlavní důvody. Za prvé porcovaný chleba nezabere v mrazničce mnoho místa, kdežto chléb vcelku nebo i na polovinu překrojený ano. A protože máte zkušenost, kolik chleba vaše rodina jako jednu dávku zkonzumuje, můžete si právě připravit tak velké porce. Kolik chleba nebo rohlíků rozmrazíte, tolik i sníte.

Nejčastější chyby a mýty při přípravě masa: Je třeba dávat pozor i na teplotu a krájení

Do čeho pečivo balit

Nejlepší jsou igelitové sáčky, z nichž před uzavřením vytlačíte vzduch. Sáček má být těsný, aby pečivo do sebe zbytečně nenasávalo vlhkost. Můžete tak balit plátky chleba i rohlíky, a to i rozkrojené; stejně tak můžete mrazit i sladké pečivo, včetně dortů. Ty je však mnohem lepší ukládat do krabičky. Když chcete pečivo rozmrazit, postačí, když je včas vyjmete a necháte položené na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Během 10 až 20 minut většinou všechny druhy pečiva povolí.

Všechno pečivo, které nesníte, můžete zamrazit
Fotografie: Pixabay

A ještě jedno upozornění na závěr. Potraviny a jídlo, které jste už jednou z mrazničky vyjmuli a rozmrazili, už nikdy opakovaně nezamrazujte. Na BydlímeÚtulně jsme také v minulosti napsali, jak byste měli uspořádat potraviny v lednici. Je totiž nutné rozložit je podle jednotlivých tepelných zón.

Zdroje: TerazGotuje, TasteOfHome

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*