Drtivá většina lidí dělá při zavařování okurek tuto zásadní chybu. Nevhodně přidaný kopr zhoršuje chuť

Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0

Zavařování okurek bez kopru by fungovalo jen těžko. Je však důležité vědět, v jaké podobě byste kopr měli přidat, abyste maximalizovali jeho účinek.

Ačkoliv koprovou omáčku najdete na tabu listu mnoha lidí, kopr samotný na něm obvykle nefiguruje. Nejenom, že sám o sobě totiž chutná dobře, je zdravý, ale také umí dělat divy s nakládanými okurkami. Tedy pokud je správně přidaný.

Až se zima zeptá…

Pokud jste se letos drželi receptu na domácí hnojivo podporující pěstování okurek, který jsme vám přinesli dříve na BydlímeÚtulně, měla by vás čekat velká sklizeň. A kromě „piplačky“ na záhonku vás tedy jistě čeká i titěrná práce při zavařování. Že do skleniček přijdou pouze zdravé, dobře tvarované okurky bez skvrn, je asi samozřejmost. Aby jim ale taková kondice vydržela i po zavaření, zaměřte se i na další suroviny.

Receptů na zavařené okurky existuje velké množství, asi by se dalo i říct, že každá rodina má svůj vlastní. Někdo tak k okurkám přidává třeba česnek, který dodá specifickou vůni, nebo křen, jenž zase přidá originální chuť. Za obecně přidávanou surovinu pak ale platí kopr. Zavařování nakládaček s koprem má ale určitá pravidla.

Toto domácí hnojivo dodá okurkám ty nejdůležitější živiny. 99 % lidí tyto zbytky zbytečně vyhazuje

Vsaďte na květenství se semeny

Kopr je podle portálu Healthline velmi zdravý, obsahuje kromě vitamínu C a A také mangan nebo další zdraví prospěšné látky. Má pozitivní vliv na metabolismus a trávení, přispívá také k lepší imunitě. Kromě charakteristického aroma a chuti tak zavařeným okurkám může přidat i něco navíc. Zde však vyvstává otázka – jaký kopr do sklenic přidat? Mladý? Zralý? Nebo dokonce sušený?

Květenství kopru
Fotografie: Pixabay

Odpověď přináší portál DomekIOgrodek jednoznačnou. Kopr určitě zralý, klidně i se semínky. Ačkoliv jsou totiž mladé výhonky dobré a sladké, v nálevu rychle hnijí a znehodnocují pak celou sklenici. Stejně tak sušený kopr nadělá spíš neplechu, okurky z něj totiž hořknou. Naproti tomu pevné kousky natě kopru s květenstvím přidají kromě delikátní chuti zavařenině na trvanlivosti. Disponují totiž antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*