Kdo šetří, má za tři. Přesto byste se měli vyhnout opakovanému přepalování oleje. Díky těmto tipům bude vaše vaření chutnější a i při smažení mnohem zdravější.
K přípravě lahodných smažených jídel se nejlépe hodí rostlinné oleje, které pokrm výrazně dochutí a při jejich spalování ve vysoké teplotě se neuvolňují škodlivé látky. Ve snaze ušetřit se často olej po smažení používá opakovaně. Tento způsob používání oleje ale není vždy nejbezpečnější. Nepoužívejte stejný olej víckrát, než je vhodné.
Opětovné použití oleje po smažení
Toto kontroverzní téma často vzbuzuje spoustu otázek. Mezi ty hlavní patří, jestli je používání dříve použitého oleje vůbec bezpečné. Aby se do dalšího připravovaného jídla neuvolňovaly nebezpečné toxiny. Další vyvstávající otázkou je, zda v oleji z předešlého smažení nezůstaly některé bakterie, které se mohly přenést z minulého jídla (například masa). A při dalším smažení tak mohou napadnout další suroviny.
Kolikrát se může použít ke smažení stejný olej
Ke smažení jídel je obecně doporučováno používat olej s vysokým bodem kouřivosti. Například extra panenský olivový olej má kouřový bod okolo 190–210 °C. Vhodnost použití dříve použitého oleje také závisí na typu potravin, které jste smažili a které se chystáte opět smažit. Některé potraviny vyžadují k přípravě větší množství oleje a dobu smažení mají výrazně delší.
Kdy byste si měli opětovné použití oleje rozmyslet
Pokud chcete uchovat použitý olej, nejdříve počkejte, než zcela vychladne. Teprve poté ho přefiltrujte přes sítko do vzduchotěsné nádoby, kterou můžete uchovávat na tmavém místě. Jakmile si však při nalévání oleje na pánev všimnete, že se z oleje začíná kouřit, olej se pálí, nebo pění, je nejvyšší čas rovnou ho zlikvidovat. V takovém stavu může být olej opravdu zdraví škodlivý.
Rizika opětovného používání oleje
Profesionálové obecně nedoporučují používat opětovně olej k přípravě pro různá jídla. Například olej, na kterém jste smažili brambory, byste neměli používat ke smažení ryb nebo masa, aby nedošlo k nechtěnému promíchání chutí. Dalším problémem může být tvorba akrylamidu, jenž je během smažení z oleje při určité teplotě uvolňován. Jedná se o toxickou látku, které je lepší se vyhýbat. Kdykoliv olej opětovně použijete, může dojít k uvolnění nebezpečných toxinů mnohem dříve a při nižší teplotě, než k tomu dochází běžně.
Jak často by se měl olej opětovně používat
Doporučuje se opětovnému používání oleje zcela vyhnout, pokud se nejedná o případ nouze. Jídlo byste měli smažit na co nejmenším množství oleje s teplotou pod 175 °C. Pokud smažíte velkou spoustu jídla a olej není možné pravidelně obměňovat, použijte olej na jedné pánvi maximálně třikrát. Použitý olej pak nikdy nevyhazujte do koše, ani nevylévejte do dřezu. Olejem byste mohli odtok velmi rychle ucpat.
Zdroj: Bonasavoir