Vývar bez kalu je snem každého kuchaře. Jednoduchým řešením je přidání obyčejné kostky ledu

Fotografie: Hannes Grobe / Creative Commons / Attribution 3.0

Existuje spousta vychytávek, které vám mohou usnadnit přípravu jídla nebo jeho výslednou chuť ještě vylepšit. O tomto triku s kostkou ledu jste nejspíš ani nevěděli.

Poctivý domácí vývar je téměř nenahraditelnou a zázračnou polévkou. Nejenže skvěle chutná, ale má také velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Někdo domácím vývarem léčí kocovinu, jiní prostřednictvím vývaru dodávají tělu kolagen a další důležité živiny. Ať už je váš motiv k přípravě této polévky jakýkoliv, rozhodně vyzkoušejte tento jednoduchý trik a vhoďte do něj kostku ledu.

K čemu je dobrá kostka ledu

Připravit dokonalý vývar není nic snadného. Vše začíná výběrem těch nejlepších surovin, které je potřeba dále pečlivě zpracovat a následně do polévky přidat v tu správnou chvíli. Samotný proces vaření pak není radno ničím uspíšit. Aby byla polévka co nejlahodnější, chce to čas a trpělivost. Pokud máte problém s kalem, který se ve vývaru vytváří, vezměte si na pomoc jednu kostku ledu.

Nejčastější příčiny vzniku zákalu

Mezi nejčastějšími důvody, proč se vývar během vaření zakalí, je špatně vybrané maso. K přípravě poctivého vývaru byste vždy měli používat maso i s kostí. Pokud použijete maso bez kosti, polévka bude ochuzena o výraznou chuť. Jedině maso s kostí dodá polévce typickou chuť i vůni. Na vině může být také nesprávná teplota vaření. Maso zalijte vždy studenou vodou, a jakmile voda začne vařit, snižte teplotu na minimum.

vývar knedlíčky
Fotografie: Pixabay

Příliš rychlé vaření zničí veškerou chuť. Pokud se na hladině vývaru začne objevovat pěna, měli byste ji co nejdříve odstranit, jinak vám vývar zešedne a zakalí se. Hrnec během vaření také nepřikrývejte pokličkou. I takový detail může ovlivnit, jestli bude vývar po uvaření čirý, nebo zakalený. Vaření bez pokličky bude trvat možná o trochu déle, ale na výsledku si rozhodně výtečně pochutnáte.

Proč do vývaru přidat led

Pokud se během vaření vývaru dopustíte jedné nebo více chyb, stále můžete konečný vzhled polévky zachránit. Pomůže vám k tomu právě jedna obyčejná kostka ledu. Nejdůležitější roli v tomto případě hraje načasování. Kostku ledu totiž musíte do vývaru přidat ještě ve chvíli, kdy voda nevaří. Jakmile už voda v hrnci dosáhla varu nebo zrovna vře, je pozdě a ani kostkou ledu už konečný výsledek nezachráníte.

Zdroj: Recettemarocaine365

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]