Komu se při smažení lepí řízky a karbanátky na pánev, tomu poslouží pečící papír

Fotografie: Brücke-Osteuropa / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Pečicí papír se u nás používá zhruba 30 let. Usnadňuje hospodyňkám práci s vymazáváním a vysypáváním forem před pečením, ale hodí se i u smažení.

Máte starší pánev, která už je trochu odřená, a proto se vám na ni leccos při smažení připaluje? Je to určitě nepříjemné – opadaná strouhanka se pálí, z řízku se jí klidně odloupne i větší kus. A zároveň je připečená a znečištěná i pánev. Jestli si tohle všechno chcete ušetřit, pak si buď pořiďte pánev novou, anebo sáhněte po této univerzální pomůcce.

Pečicí papír v troubě…

Pečicí papír je papír z celulózy, který se máčí v chloridu zinečnatém nebo kyselině sírové. Touto úpravou se vytvoří materiál s vysokou hustotou, stabilitou a tepelnou odolností. Tento vynález ušetřil hospodyňkám spoustu času při přípravě k pečení a stejně tak při mytí nádobí. Když jste dříve chtěli upéct koláč na plechu nebo bábovku ve formě, museli jste pečlivě nádobu vymazat tukem (a to třeba u bábovkové formy doslova každý záhyb) a pak ho dostatečně posypat hrubou moukou, krupicí, strouhankou či kokosem.

Jinak by se těsto připeklo k plechu a nešlo by vyjmout. Pouze u kynutého pečiva stačilo vymazat plech tukem, tam žádný posyp nebyl nutný. Po této přípravě se mohlo teprve na plech nalít těsto. Po upečení nastala druhá fáze nezbytných prací, a to vymytí mastné nečistoty z pekáče či formy. Mouka se při pečení spojila s těstem, ale tuk a drobné připečeniny zůstaly.

Použitý olej je třeba vhodně likvidovat. Poslouží i sběrný dvůr a komunální odpad

Dnes je pečení mnohem jednodušší. Ustřihne se potřebný kus pečicího papíru, pekáč nebo forma se vyloží a nemusí se ani vymazávat. Po upečení se koláč, buchta či bábovka snadno vyjme a papír se vyhodí. A forma zůstane čistá.

…anebo při smažení

Tento papír se silikonovým povlakem není skvělým spojencem jen při pečení, ale stejně tak ho můžete využít při smažení. Když jím vyložíte pánev tak, aby papír dosahoval až k okraji, můžete na něj pak nalít olej a smažit. A oleje postačí menší množství než při klasickém smažení. Takže by vaše jídlo mělo být i zdravější. Nejvyšší možná teplota při použití pečicího papíru je 250 °C a nesmí přijít do styku s přímým zdrojem tepla. Přece jenom je to papír – i když speciální – a hoří.

Chcete-li si připravit na pánvi jen řízky přírodní, stačí, když na pečicí papír nalijete jen asi 3–4 lžíce oleje, radí web BelNovosti. Když si připravíte papír s větším okrajem, můžete ho ještě přes řízky lehce přehnout. Budou tak šťavnatější. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali, jak připravovat řízky, aby se z nich při smažení neodlupoval trojobal.

Aby se v něm sýr nepřipaloval, použijte pečící papír
Fotografie: Freepik

A ještě jedno skvělé využití pečicího papíru: připravujete často domácí sendviče nebo tousty? Když do přístroje vložíte, kromě ostatních surovin, také sýr, nejednou se stane, že vyteče a toustovač či sendvičovač znečistí. Sýr se obvykle připálí tak, že nejde ani odstranit. Máčet spotřebič ve vodě nemůžete a drátěnkou byste poničili povrch. Proto vždy zabalte sendvič do pečicího papíru a všechno bude v pořádku, doporučují na webu Lifehacker. Tady můžete papír použít i opakovaně.

Zdroje: BelNovosti, Lifehacker

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*