Pistácie patří mezi nejoblíbenější ořechy. Jsou lahodné a zdravé, takže se vyplatí po nich sáhnout, ačkoli s mírou. Nejde totiž o tak lehce stravitelné produkty.
Od konzumace odrazuje i nutnost loupání, respektive louskání. To je někdy velmi ošemetné, umí totiž dobře skřípnout. Právě louskání ale nemusí být vůbec tak namáhavé a složité, jak na první pohled vypadá.
Zásoba prospěšných látek
Jak se ukazuje, celý život jsme tyto oříšky loupali špatně. Ale klid, není to první případ takového špatného postupu. Skořápka se dá naprosto jednoduše odstranit dvěma prsty, ale opačně, než jak to máme zažité. Není třeba od sebe „zobáček” roztahovat, naopak je potřeba celý oříšek stisknout. Jeho samotné tělo pak vytvoří páku a rozdělí druhou stranu skořápky. Pak už dle OnetGotowanie jen vylovíte lahodný oříšek a pochutnáte si na něm. Nehrozí ani zlomené nehty.
Jak potvrzuje i odborný web Healthline, pistácie jsou velmi dobrým zdrojem zdravých tuků a rostlinných bílkovin. Obsahují také vlákninu, která výborně podporuje trávení, nesmíme zapomenout ani na draslík. Dále je v nich hořčík, vápník, fosfor i mnoho vitaminů A a E. Krom zásoby vlákniny v nich najdete i hodně bílkovin, konkrétně 20 gramů na 100 gramů ořechů. Mají také větší poměr aminokyselin než většina ostatních ořechů. Hodně si je oblíbili sportovci.
Zbytečná námaha při loupání vařených vajec má snadné řešení. Klíč spočívá v jediném plátku citronu
Pro hubnutí i srdce
Ořechy se na BydlímeÚtulně.cz už vyskytly ve více podobách. Dle odborného webu Healthline pistácie pomáhají i našemu srdci, stejně tak dalším orgánům. Pozitivním efektem je hlavně redukce cholesterolu a krevního tlaku. Pravidelná konzumace těchto ořechů tak může vést ke snížení špatného LDL cholesterolu, současně zvýší dobrý HDL cholesterol. I přes vysoký obsah tuku patří oříšky do zdravého jídelníčku, protože nemáte delší dobu hlad.