Nabruste tupé nůžky tak, aby znovu stříhaly jako nové

Nůžky jsou běžným vybavením domácnosti, které se používá prakticky od nepaměti. První nářadí, které využívalo dvě protistojné ostré čepele a lze je tedy považovat za nůžky bylo užíváno již v Mezopotámii, tedy před více než 3000 lety – jednalo se o dvě bronzové desky s ostrými hranami a kulatým tvarem, jejichž prostřednictvím byly řezány tenké měkké materiály a potraviny. Aktuální podobu nůžek vynalezli v Asii a byla následně přebrána do celého světa.

V dnešní době se nůžky používají jak pro běžnou každodenní potřebu, tak v různých zaměstnáních (například kadeřníci by bez nůžek svou práci realizovali jen velmi těžko), vyžadují však velmi důsledné udržování především, co se ostří čepelí týče, jelikož se často zanáší lepivými nebo rez způsobujícími látkami, které mohou poškodit jejich funkčnost.

K ostření nůžek můžete využít profesionály zabývající se broušením, pro hrubé udržování lze však aplikovat také postupy, které je možné provádět v domácnosti.

Způsoby a nástroje k ostření nůžek v domácnosti

Stejně jako nože i nůžky mají čepel speciálně upravenu zkosenou hranou, která navíc lícuje tu protistojnou, aby byl střih přesný a rovný. Zarovnání zkosení či odstranění nánosů nebo tvořící se rzi, mohou být provedeny pomocí těchto šesti prostředků.

1.    Ostření alobalem

Aluminiová fólie představuje jeden z velmi často užívaných obalových materiálů, který se vyskytuje prakticky v každé domácnosti. Ostření nůžek jejím prostřednictvím se provádí jednoduchým stříháním na pásky po celé délce ostří – ideálně seskládejte fólii do větší tloušťky (přeložte list dva nebo třikrát). Pomocí tohoto postupu odstraníte otřepy způsobené častým používáním. Po naostření čepele otřete navlhčeným hadříkem.

2.    Použití brusného papíru

Smirkový čili brusný papír se při ostření nůžek používá podobným způsobem jako aluminiová folie. K tomuto účelu použijte středně hrubí papír (150-200 grit), složte jej napůl tak, aby brusný povrch byl nasměrován vně, a proveďte několik střihů až se nůžky naostří (ideálně 20).

3.    Aplikace brusného kamene

Brusný kámen se užívá k ostření nožů, lze jej však aplikovat také na nůžky. V tomto případě se ostří každá čepel zvlášť stejným způsobem, na jaký jste zvyklí u nožů. Jelikož není nutné dosáhnout vysoké ostrosti, stačí k zabroušení používat jemnou stranu kamene. Po nabroušení otřete nůžky navlhčeným hadříkem.

4.    Ostření pomocí zavařovačky

Skleněná zavařovačka může dobře posloužit k ostření nůžek vzhledem ke své vysoké tvrdosti. Postup ostření spočívá v pravidelném přejíždění obou sevřených čepelí po její hraně – tzn. nastavte rozevřené čepele na hrdlo láhve a vytahujte je nahoru při současném svírání (obrácený pohyb stříhání). Po naostření je nůžky potřeba rovněž setřít vlhkým hadříkem.

5.    Použití kovového připínáčků

Nůžky lze naostřit také pomocí kovového připínáčku – využívá se jeho kovová hlavička, která má specifickou plochu, a to stejným způsobem, jako při ostření na zavařovačce.

6.    Ostření pomocí komerčních brousků

Brousky na nože mají obvykle speciální postup určený také pro jemné broušení nůžek. Při používání komerčních brousků je potřeba vždy dodržovat pokyny výrobce. Jejich prostřednictvím je možné doma brousit i velmi zašlé nůžky, což je u ostatních postupů poměrně problematické.

Fotografie: Pixabay