Naučte se skladovat jablka a hrušky tak, aby zůstaly čerstvé minimálně do Vánoc

Měli jste velkou sklizeň hrušek nebo jablek? Dostali jste je od známých nebo jste prostě nakoupili příliš velké množství? Už se nemusíte bát, že by vám ovoce shnilo. Skladování ovoce totiž není nic těžkého. Je však důležité, abyste to udělali správně.

Podzim už je tu a sním také sklizeň. Díky našemu postupu si ale budete moci užívat všechny vitamíny a zdravé minerály ještě v zimě. Podívejte se, jak na to. Stačí, když dodržíte jednoduchý postup. 

Jak skladovat hrušky a jablka

Jablka a hrušky je nutné skladovat na temném a chladném místě. Pokud máte sklep, pak je zřejmě právě ten ideálním místem. Ale pozor. Je nutné, aby místnost byla suchá a bez přítomnosti plísně. Teplota vzduchu by se měla pohybovat od 0 do maximálně 4 stupňů. Vlhkost okolo 85 až 90 %. Zároveň je nutné, aby byla zde fungovala cirkulace vzduchu. Otevřená ventilace stačí.

Fotografie: Pixabay

Na teplotu si dejte pozor. Jakmile překročí 5 stupňů nad nulou, ovoce začíná hnít. Pokud je ale teplota pod nulou, dojde ke zkrabatění a dehydrataci. Pokud je váš sklep vlhčí, než je uvedeno v pokynech, můžete to zachránit tak, že častěji vyvětráte a okno necháte déle otevřené. Pro snížení vlhkosti můžete dát do místnosti také krabici s hašeným vápnem.

Ještě před uskladněním

Předtím, než ovoce na vybrané místo dáte, je potřeba vše řádně vyčistit a vydezinfikovat. Nezapomeňte také řádně vyvětrat od čistících prostředků. Můžete vyzkoušet místnost vykouřit za pomocí brikety nebo uhlíku, které máte na zahradní grilování. Dejte ho do rohu a zapalte. Zavřete místnost na dva až tři dny. Dejte si pozor, aby se vám dovnitř nezatoulali domácí mazlíčci. Po uplynutí doby místnost otevřete a vyvětrejte.

V čem a jakým způsobem skladovat

Jablka a hrušky můžete skladovat různými způsoby. Nejdůležitější je ale vždy zvážit teplotu, vlhkost a světelné podmínky, tak jak jsme vám popsali v návodu výše. Pokud žijete v bytě, můžete je skladovat v přepravkách například ve spižírně, kde je poměrně chlad a sucho. Přepravka může být jak z plastu, tak ze dřeva. Vyložte pečícím papírem nebo kapesníky. Stopka musí směřovat nahoru, aby se ovoce nedotýkalo mezi sebou.

Fotografie: Pixabay

Ve sklepě byste je měli umístit na poličky. Nejnižší příčka by měla být 15 až 20 cm od země. Vrchní 30 cm od stropu. Jedna od druhé by měly být poličky vzdálené 20 cm. Teplota je u stropu vždy vyšší, a proto na vrchní příčky dejte to ovoce, které budete jíst dříve. Co má vydržet nejdéle musí naopak být až u země. 

Poličky vyložte novinovým papírem a stejně tak jím vyložte prostor mezi nimi. Skladovat se dá i v lednici, ale tam vám příliš dlouho nevydrží. Skladujte je v pytlících s dírkami, aby příliš nezvlhlo. Určitý stupeň vlhkosti v sáčcích zůstane a díky tomu bude ovoce stále čerstvé a vyživené.

Úvodní Fotografie: Freepik