
Maso tvoří v našich končinách základ jídelníčku většiny rodin. Při jeho přípravě však často děláme chyby, které mohou nejen ovlivnit chuť a konzistenci, ale také naše zdraví.
Maso je skvělým zdrojem bílkovin a většina lidí si užívá i jeho chuť. Dá se připravit na mnoho způsobů a také všelijak dochutit, takže variabilita masných pokrmů je velká. Zároveň však může být maso zdrojem nejen bakteriální nákazy, pokud s ním nezacházíme správně. Jaké tedy jsou nejčastější „přešlapy“ při manipulaci s masem?
Rizika práce se syrovým masem
Mnoho lidí omývá syrové maso pod tekoucí vodou, čímž po kuchyni nevědomky šíří bakterie. Tepelná úprava je dostatečná k jejich odstranění, proto není mytí masa nutné, snad jen pokud na něm po porcování zůstávají kousky kostí. Další chybou bývá podle Healthline používání stejného prkénka na maso i další potraviny. Zvláště u vepřového, jehněčího a zvěřiny hrozí přenos parazitů, jako je Toxoplasma gondii, což může představovat riziko zejména pro těhotné ženy.
Pozor na teplotu
My Češi máme velmi rádi smažené masné pokrmy. Jejich příprava ale vyžaduje trochu plánování, není dobré nic uspěchat. Vložíte-li na pánev maso příliš studené nebo nedostatečně rozmrazené, způsobí to nerovnoměrné propečení a vznik škodlivých látek, jak varuje web Kobieta. Ty mohou zvyšovat riziko metabolických onemocnění, včetně inzulinové rezistence. Dbejte proto pozor na správné zamrazování, stejně jako vhodné postupy rozmrazení, jak jsme již uváděli na BydlímeÚtulně.
Maso v mrazáku nevydrží donekonečna. Zaleží i na druhu masa a teplotě
Správně krájet i péci je základ
Správné krájení má velký vliv na výslednou texturu. Maso bychom měli krájet přes vlákna, čímž se stane jemnější a křehčí. Často slýcháme o jednom postupu, který údajně zabrání ztrátě šťávy. Ve skutečnosti prudké „zatáhnutí“ před samotným pečením nemá na zachování šťavnatosti vliv, zato přidává kalorie a může zvýšit tvorbu škodlivých látek. Jednou z nejzávažnějších chyb je opakované používání stejného oleje. Při vysokých teplotách se v něm tvoří nebezpečné látky, jako je akrolein a akrylamid, které mohou zvyšovat riziko rozvoje rakoviny, jak uvádí Jerlyn Jones.
Pozor na nadměrnou konzumaci vepřového
Vepřové maso patří k nejoblíbenějším druhům. Obsahuje ale vysoký podíl nasycených tuků i cholesterolu. Nadměrná konzumace tedy může přispívat k rozvoji aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění. Odborníci doporučují omezit červené maso na maximálně jednu porci týdně a dávat přednost drůbeži.
Chcete-li připravovat maso chutně, zdravě a šťavnatě, vybírejte kvalitní suroviny, dodržujte správné postupy přípravy a dbejte na hygienu v kuchyni.
Zdroj: Healthline, Kobieta, NHS, Healthline – Jerlyn Jones
Napište komentář