Bramboráky nejsou složité na přípravu, ovšem výběr těch správných surovin je zásadní pro to, abyste získali ty nejlahodnější placičky.
Bramborák, vošouch nebo cmunda, říkat oblíbenému smaženému pokrmu z brambor můžete, jak chcete. Není tak důležité, jak se v kterém kraji nazývá, jako spíše to, jak chutná. Snad nikdo jej nedělá stejně, přestože obsahuje vždy stejné suroviny. Zpravidla se však liší druhem a množstvím mouky, popřípadě konzistencí těsta. Chcete-li získat ty nejlepší bramboráky, řiďte se následujícími tipy.
Jakou mouku na bramboráky
V podstatě můžete použít jakoukoli mouku. Jak hladkou, která je pro přípravu bramboráků nejčastější, tak i polohrubou nebo hrubou. Důležité je však její množství, pamatujte, že by jí nemělo být příliš. To souvisí také s typem brambory, jaké se rozhodnete pro přípravu bramboráků použít. Pamatujte na pravidlo, že čím více škrobu brambory mají, tím méně je potřeba mouky, jak uvádí server Deník.
Díky hladké mouce budou bramboráky jemné a těsto se hezky spojí, polohrubá je univerzální moukou, kterou nic nezkazíte, ale toužíte-li po křupavých plackách, zvolte hrubou mouku. Dokonce se setkáte i s recepty, kde mouka nefiguruje vůbec a je nahrazena strouhankou.
Proces přípravy bramborové kaše je možné vylepšit. Pomůže i ohřev másla a delší vaření brambor
Další tipy, jak na ty nejlepší bramboráky
Kromě základních ingrediencí, které do bramborákového těsta patří, je důležité také pamatovat na to, na čem je připravujete. Pamatujte, že žádný jiný tuk vám nezajistí tak dobré bramboráky, jako právě sádlo, jak radí PrimaFresh. Stejně tak je dobré nepoužívat čerstvý česnek, je hodně aromatický a ostrý. Lépe uděláte, když jej nejdříve necháte změknout na oleji s nízkou teplotou.
Vhodné brambory jsou varného typu C, obsahují méně vody a více škrobu, z bylinek je nejlepší čerstvá majoránka. Pokud se rozhodnete brambory strouhat nahrubo, nezapomeňte z nich vymačkat co nejvíce vody, dosáhnete tím křupavějších bramboráků, což jsme spolu s dalšími tipy na BydlímeÚtulně již radili.
Napište komentář