Mrazicí box, mrazničku nebo lednici s mrazákem je nutné čas od času odmrazit, aby fungovaly efektivněji, spotřebovávaly méně energie a prodloužila se jejich životnost.
Silná námraza spotřebiče se promítá do vašich účtů za elektřinu. Příliš namrzlý přístroj má spotřebu až dvojnásobnou, a to se vám pak platby za elektrický proud líbit nebudou. Proto přikročte k odmrazení ledničky nebo mrazáku včas. Tato záležitost je individuální; záleží zejména na tom, kolik potravin uchováváte a jak často lednici nebo mrazicí zařízení otvíráte.
Včasným odmrazením ušetříte energii
Přibližně byste měli odmrazovat jednou za tři měsíce. V zimním období máte ještě navíc výhodu, že si zmrzlé potraviny uložíte na balkoně a jejich stav se nijak nezmění, kdežto v létě začnou teplem povolovat. Proto je v létě nejlepší odmrazovat tehdy, když jste zásoby z větší části spotřebovali a chystáte se přidat nové. Jestli váš mrazák vypadá spíš jako ledová jeskyně, rozhodně už přístroj spotřebovává příliš mnoho energie. Potraviny vám často zamrznou jedna do druhé a nejdou vyjmout. A také se vám do mrazáku už nic dalšího nevejde.
Jak v takovém případě postupovat? Mrazicí box vypněte, otevřete dvířka a odpojte ze sítě, radí Gadzetomania. Na podlahu položte igelit a na něj osušku. Připravte si nádobu na vodu, která z rozpuštěného ledu vznikne. U pultového mrazáku to není nutné, vše zůstane uvnitř spotřebiče. Aby odmrazování netrvalo celý den, pokuste se veškerou námrazu prosypat kuchyňskou solí. Když led začne povolovat, můžete mu pomoci pouze plastovou škrabkou. Rozhodně nepoužívejte žádné ostré nástroje.
Úsporné používání spotřebičů v koupelně ušetří spoustu peněz. Záleží i na frekvenci a denní době
Výhody odmraženého spotřebiče
- Mraznička spotřebuje mnohem méně energie.
- Získáte víc úložného prostoru, který by nahromaděný led zabíral.
- Zabráníte spálení potravin mrazem.
- Pravidelnou údržbou si zajistíte delší životnost spotřebiče.
Co dělat se zmrzlými zásobami po dobu odmrazování
Potraviny uložte do kbelíku nebo jiné větší nádoby a přikryjte osuškou nebo dekou. Když se k nim nedostane teplý vzduch, jejich zmrzlý stav zůstane zachován. Pokud by vám přece jenom něco rozmrzlo, raději to tepelně zpracujte a nevracejte zpět do mrazáku. Někdo používá k rychlému rozmrazování vysoušeč vlasů. Teplo z tohoto elektrospotřebiče rozpouštění ledu urychlí. Buďte však opatrní, aby voda nepřišla do styku s ničím, co je připojeno do elektrické sítě, varuje TheKitchenFiesta.
Až lednici po rozmrazení vymyjete a vrátíte do ní zmrzlé potraviny, zapněte spotřebič na několik hodin na nejvyšší výkon, abyste teplotu -18 °C dosáhli co nejrychleji. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali o tom, jaké je nejvhodnější uspořádání potravin v ledničce.
Zdroje: Gadzetomania, TheKitchenFiesta
Napište komentář