Červen není jen první letní měsíc, který může přinést horké dny a zvýšit tak potřebu zálivky. Rajčata toho během něj potřebují víc.
I když se červen může zdát jako „hluchý“ měsíc při pěstování rajčat, není to tak úplně pravda. I když jsou rostliny zelené a na větývkách pozorujete první plody, neusínejte na vavřínech. Nějaká ta práce vás totiž ještě čeká.
Do cíle ještě daleko
Rajčata. Zpočátku křehké květiny, které zesílí jen správnou a trpělivou péčí, aby nás posléze odměnily sladkými a šťavnými plody. Pěstování rajčat se obvykle řadí do zahradnických začátků, nicméně se velmi rychle může ukázat, že zase tak snadné to není. Rajčata jsou citlivky a je potřeba je tak brát.
Jejich „sezóna“ začíná už zkraje jara, kdy je vhodné začít s vybíráním odrůdy, která bude odpovídat vašim nárokům. Ani výsev semínek se podle webu MarthaStewart neobejde úplně bez pravidel, stejně jako následné přesazování do země. Vězte ale, že ani v okamžiku, kdy je po zmrzlých, venku krásně a sazenice rajčat nabírají sílu ve výživné hlíně, nemáte hotovo. Naopak, červen teprve ukáže, jak se o své svěřence zvládáte starat.
Bohatou úrodu okurek zajistí přírodní hnojivo. Kefír je ochrání před plísní a dodá živiny
Dusík vyměňte za fosfor
V červnu se na rajčatech začnou projevovat případné nemoci nebo nedostatky vaší péče. Třeba přehřátí rajčat se projevuje nevzhledným kroucením listů či jejich žloutnutím. Rostlina tedy vyžaduje častější zálivku. Více vody pak potřebují rajčata pěstovaná na balkóně. Také teplotní výkyvy mohou hrát ve váš neprospěch a rajčatům způsobit problémy, jako třeba suchou hnilobu. Nejen na ni pomůže domácí postřik na rajčata z mléka, který jsme doporučovali na BydlímeÚtulně.
Podle webu DomekIOgrodek představuje červen ideální dobu na přechod z dusíkatých hnojiv na fosforečná. Pravý čas poznáte podle toho, že listy rostliny jsou zelené a zdravé. Další hnojení dusíky by tak bylo nadbytečné, nehledě na to, že by úroda při dozrávání díky nim mohla praskat. Naopak fosfor nasazený právě v červnu podpoří a urychlí vývoj rajčat a vy si tak pochutnáte na dvakrát takové sklizni.
Napište komentář