Praktická využití meruňkových jader. Dokážou například zintenzivnit chuť marmelády

Fotografie: Kmtextor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Při zpracovávání meruněk jejich jádra většinou bezprostředně letí do koše. Inspirujte se těmito způsoby, jak meruňková jádra ještě dále využít. 

Namísto okamžitého vyhazování meruňkových jader je můžete sbírat do sáčku nebo sklenice a následně s nimi podle libosti naložit. Dále je můžete využít jak v kuchyni při přípravě oblíbených pokrmů, tak na zahradě. Můžete si dokonce vypěstovat zcela nový meruňkový strom. Vyzkoušejte jeden z těchto způsobů a nevyhazujte zbytečně tento meruňkový poklad.

Pokryjte jádry meruňkový koláč

Při pečení meruňkového koláče se může z meruněk uvolnit velké množství šťávy. V důsledku toho se těsto dlouho peče a zůstává vlhké. Pro snadnější pečení můžete těsto v troubě na chvíli předpéct, než na něj položíte kousky meruněk. Pokud se vám nedaří meruňky správně na rozpečený koláč rozmístit, položte na těsto nejprve meruňková jádra. Ve chvíli, kdy těsto začne hnědnout, pecky odstraňte a nahraďte čerstvými meruňkami.

Pálenka z meruňkových jader

Oblíbenou ovocnou pálenku si můžete vyrobit jen z meruňkových jader. Do hrnce nalijte 500 ml vody a přisypte 300 g hnědého cukru. Na mírném ohni cukr ve vodě rozpusťte. Jakmile máte sirup hotový, přelijte ho do sklenice s širokým hrdlem a přidejte 60 meruňkových jader a 500 ml bílého alkoholu. Nádobu uzavřete a nechte 30 dní macerovat na tmavém místě se stálou teplotou. Následně alkohol přefiltrujte a můžete podávat.

Zvýrazněte chuť meruňkové marmelády

Tajemství nejlepšího meruňkového džemu spočívá právě v přidání meruňkového jadérka. Nejprve rozbijte pecku, abyste se dostali k samotnému jádru. Dejte ale velký pozor, abyste jadérko nijak nenarušili. Meruňkovou marmeládu připravte, jak jste zvyklí, a přidejte do hrnce během vaření 4 meruňková jadérka. Po uvaření je můžete z marmelády vytáhnout, nebo je ve směsi ponechat. Měli byste se ale vyhnout jejich následné konzumaci.

meruňková marmeláda
Fotografie: Pixabay

Dopřejte pokojovým květinám více vzduchu

Aby měly kořeny pokojových květin v květináči dostatek vzduchu a z květináče mohla přebytečná voda snadno odtékat, často se pod květináč umisťují oblázky. Místo nich však můžete použít meruňkové nebo broskvové pecky. Ty stačí nechat pár týdnů pořádně vyschnout a následně je pod květináč umístit. Pokud by pecky nebyly řádně vysušené, mohly by vám začít klíčit.

Vypěstujte si vlastní meruňku

Jádro meruňky můžete využít k výsadbě nového stromu. Několik meruňkových jader zasaďte do květináče a nechte přírodu čarovat. Po několika měsících se na povrchu mohou objevit první výhonky. Jakmile má meruňka 3–4 zdravé lístky, můžete je přesunout do většího květináče. Jakmile je meruňka silnější, můžete ji přesadit do květináče a umístit ven nebo zasadit na zahradu. Na první plody se můžete těšit za 5–7 let.

Zdroj: Bonasavoir

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]