Vhodným druhem cibule můžete dochutit jakýkoliv pokrm. Každý druh se ale hodí pro něco jiného a ne všechny druhy je vhodné tepelně upravovat. Toto byste si měli zapamatovat.
Cibule tvoří základ téměř v jakékoliv kuchyni. Nejčastěji používanou cibulí je bílá a červená nebo šalotka. Cibule je nejen výtečným dochucovadlem, ale její konzumace také pozitivně působí na lidské zdraví. Jednotlivé druhy cibulí se však odlišují svou specifickou chutí. Než se do přípravu pokrmu pustíte, měli byste si dobře rozmyslet, kterou cibuli do něj přidáte. Rozhodně se vyplatí nezapomínat na tato pravidla.
Přínosy konzumace cibule
Stejně jako další druhy zeleniny, i cibule má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Cibule je bohatá na antioxidanty, posiluje imunitní systém a má preventivní účinky proti kardiovaskulárním poruchám a vzniku rakoviny. Nejznámější jsou její protiinfekční a protizánětlivé vlastnosti. Přiložením plátku cibule můžete zmírnit bolest a zmenšit otok po bodnutí hmyzem. Její pravidelnou konzumací můžete předejít vzniku ledvinových kamenů a také tím podpořit hojení dýchacích cest.
Jak nejlépe připravovat a používat jednotlivé druhy cibule
Aby připravovaný pokrm chutnal co nejlépe, důležitou roli hraje výběr vhodných surovin. Čerstvými a kvalitními surovinami zaručeně docílíte toho nejlepšího výsledku. Správně zvolený druh cibule a její úprava může chuť vašeho jídla ještě obohatit. Rozhodně se ale nevyplácí jednotlivé druhy mezi sebou kombinovat.
Žlutá cibule
V naší kuchyni je bezesporu nejčastěji používána žlutá cibule. Je známá svou výraznou silnou vůní i chutí a před konzumací se tepelně upravuje. V syrovém stavu se nejčastěji používá v salátech nebo pomazánkách či do dresinků. Tepelně upravená tvoří dokonalý základ pro polévky, omáčky, dušená masa nebo i grilovanou zeleninu.
Bílá cibule
Chuť bílé cibule je ještě mnohem výraznější než vůně a chuť cibule žluté. Není vhodná pro lidi, kteří výraznou chuť cibule nemají zrovna v oblibě. Pokud patříte mezi milovníky výrazných pikantních chutí, je tato cibule skvělou surovinou k ochucení salátů, pizzy a mexických jídel.
Červená cibule
Červená nebo spíš fialová cibule bývá většinou mnohem sladší než žlutá cibule a do jídel se přidává především v syrovém stavu. Její chuť a křupavost se výtečně hodí do salátů, sendvičů dresinků i sals. Pokud chcete červenou cibuli tepelně upravovat, pak se doporučuje její karamelizace s cukrem a octem.
Šalotka
Šalotka neboli jarní cibulka je také používána především v syrovém stavu. Má velmi jemnou chuť podobnou spíše pórku než cibuli. Ideální je k přípravě salátů a sendvičů nebo k ochucení již hotových jídel.
Zdroj: Bonasavoir