Maso obsahuje spoustu bílkovin, železa a zinku, které jsou pro naše tělo důležité. Příprava masa je ale ne vždy tak snadná, jak se může zdát.
Připravit dobré a chutné maso není často vůbec jednoduché, obzvlášť, pokud v tom ještě nejste zběhlí tak, jako dlouholetí kuchaři. Často se může stát, že maso bude tvrdé a suché, díky čemuž bude nekonzumovatelné a můžete ho rovnou vyhodit. Existuje ale jednoduchý trik, díky kterému bude vaše maso nejen měkké a šťavnaté, ale také si na něm výborně pochutnáte.
Jednoduchý trik, jak z masa udělat pochoutku
Tato metoda funguje nejlépe s pokrmy, které obsahují kuřecí maso, ale lze ji účinně použít i u jiných druhů masa, jako je například vepřové nebo hovězí. Pokud tento trik chcete vyzkoušet, mějte na paměti, že pokud nejste zkušenými kuchaři, nemusí se to na první pokus povést. Vše je ale o jedné jediné změně, a to použití speciální přísady, díky které nebude maso suché.
Jestliže se chytáte k přípravě pokrmu s masem, a chcete vyzkoušet tento trik, můžete maso dělat jak na pánvi, tak ho i vařit. Hlavním problémem, proč je maso suché a často lehce ztvrdlé, je voda. Tu je nejideálnější nahradit zeleninovým nebo masovým vývarem. Pokud však nemáte ano jeden z vývarů zrovna po ruce, nahradí ho obyčejná bujónová kostka. Tu jen rozpustíte v horké vodě, a maso vývarem z kostky zalijete. Potom můžete pokračovat v obvyklém vaření.
Co se dále hodí vědět při přípravě masových pokrmů?
Nesprávná úprava masa výrazně ovlivňuje nejen chuť nebo vzhled pokrmu, ale často může být i hazardem pro lidské zdraví. Mnoho lidí například umývá maso pod tekoucí vodou, a úplně zbytečně, protože to nezlepšuje ani jeho kvalitu, ani bezpečnost při konzumaci, ale naopak. Při takovém oplachování masa se roznesou na něm přítomné bakterie a mikroorganismy po celém dřezu a na případné nádobí. Avšak pokud byste se přesunuli ihned k jeho vaření nebo pečení, horko si s bakteriemi poradí samo.
Častou chybou je i rozmrazování masa na lince kuchyně nebo ve vodní lázni. Ačkoliv je střed ještě zmrzlý, na rozmražených částech se mohou množit bakterie. Urychlení rozmrazování je tedy poměrně škodlivé, a nejlepším způsobem, jak maso rozmrazit, je nechat ho přes noc v lednici. Čím je tento proces pomalejší, tím lépe. Velké riziko představuje také řezání masa na dřevěném prkénku, protože tento materiál nelze úplně vyčistit ani vydezinfikovat. Nejideálnější je mít samostatnou desku na maso, například ze skla nebo plastu.
Zdroj: Gotowanie