Skladování brambor by mohlo být jednoduché, kdyby člověk věděl, jak na to. Vědí to velkoproducenti, zkušení hospodáři, ale i mnozí zahrádkáři. A co vy?
Brambory jsou základním prvkem tuzemského jídelníčku. A proto je nutné, aby tato plodina po uskladnění vydržela ve vysoké kvalitě až do jara. Stává se totiž, že během zimy začnou uskladněné brambory předčasně klíčit, hnít, plesnivět nebo se zcela scvrknou. Proč se to děje?
S čím brambory neskladovat
Brambory by měly být uskladněny v optimálních podmínkách, což dříve představovaly sklepy starších domů – tma, chlad a správná vlhkost. A brambory, které zbyly, se použily k další výsadbě, neboť začaly klíčit až zjara. Dnes je to trošku jiné. Velká část populace žije v bytových domech, kde i sklepy jsou příliš teplé či světlé. Je tu však řešení i pro takové domácnosti, které nemají možnost toho nejvhodnějšího skladování. A využívali ho už vaši prarodiče.
Nejdříve je ale třeba zdůraznit, že je naprosto nevhodné skladování brambor s jablky, uvádí web NašeZahrada. A to pro oba produkty. Jablka během dozrávání produkují ethylen, jenž stimuluje metabolické procesy. Důsledkem je rychlejší vytváření bramborových klíčků. A jablka společným skladováním s bramborami ztrácejí svou typickou vůni, a dokonce je negativně ovlivněna chuť. Stejně tak je nesprávné, abyste brambory skladovali s cibulí, zelím, česnekem, dýní, cuketou, okurkami a rajčaty.
Cibuli je třeba během zimy vhodně skladovat. Ocení i chlad a suchý písek
S čím brambory skladovat
Existují však i užitečné těkavé látky, které dokáží prodloužit trvanlivost zeleniny, ničí houby a chrání před hnilobou. A to jsou fytoncidy. Proto můžete přidat k bramborám pár kousků kořenové zeleniny, která tyto látky obsahuje.
Už předchozí generace používaly jeden takzvaný „babský trik“. Do přepravek nebo pytlů s bramborami vkládaly hrst bobkových listů, zmiňuje web Kobieta. Vavřín totiž obsahuje antimikrobiální sloučeniny, a ty pomáhají chránit plodinu před nežádoucími mikroorganismy a plísněmi. Intenzívní aroma bobkového listu rovněž odpuzuje hmyz, takže ani ten by neměl bramborám škodit.
Brambory byste měli skladovat na chladném, temném a vzdušném místě. Světlo a teplo nejenže urychlují klíčení brambor, ale zvyšuje se v nich hladina solaninu, což je toxická sloučenina. Na webu BydlímeÚtulně jsme také radili, že můžete zkusit použít brambory k čištění roštu z vaší trouby.
Napište komentář