Sklokeramická varná deska bude díky jedinečnému postupu čištění stále jako nová

Aby byla sklokeramická deska sporáku stále dokonalá, není problém, pokud se jedná o běžné nečistoty, které ulpívají pouze na jejím povrchu. Častým vařením však dochází ke vzniku usazenin, zejména tuku, ale i různých omáček apod. Tyto usazeniny již není tak snadné vyčistit, a dokonce ani vysoce kvalitní prodávané čisticí prostředky nezajistí bezvadný výsledek vašeho snažení.

Jak si pomoci vlastními silami

Máme pro vás návod, jak s pomocí běžně dostupných ingrediencí a při dodržení jednoduchého postupu obnovit funkčnost a vzhled vaší sklokeramické desky.

Pro výrobu domácího přípravku na čištění si připravte

  • ocet (můžete také případně použít šťávu z citronů)
  • tekuté mýdlo a
  • jedlou sodu.

Možná se budete divit, ale potřebovat budete také ručník, a to takových rozměrů, aby vaši keramickou desku zcela pokryl.

Postup při čištění desky

Základním předpokladem samozřejmě je, že deska je dostatečně vychladlá. Nejprve pomocí lahve s rozprašovačem postříkejte desku po celém jejím povrchu. Následně přichází na řadu jedlá soda, kterou desku posypte (přímo na vrstvu octa). Do kbelíku nebo lavoru nalejte směs tekutého mýdla a velice horké vody.

Chraňte kůži vašich rukou a vždy používejte vhodné ochranné rukavice. Do této horké směsi ponořte připravený ručník, lehce jej vyždímejte a položte na ošetřenou plochu sklokeramické desky. Nechejte působit alespoň 15 až 20 min a teprve potom ručník sejměte.

Pro čištění desky použijte měkký kartáč (nikdy ne kartáč s ostřejšími štětinami, drátěnku nebo hrubší stranu houbičky na nádobí) a poté povrch otřete.

Poslední fází je opětovné nanesení octa a otření desky měkký hadříkem, nejlépe z mikrovlákna. Již v této fázi by vaše sklokeramická deska měla zářit novotou. Pokud tomu tak zcela není, je to tím, že usazeniny jsou hlubší a za čas bude potřeba celý proces znovu zopakovat, jednou nebo možná i vícekrát.

Fotografie: JilleePhoto

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]